Naslovna Civilno društvo Država dužna da poštuje integritet organizacija civilnog društva

Država dužna da poštuje integritet organizacija civilnog društva

7 minuta za čitanje
0
889
Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Beograd, 01. februar 2017. – Povodom napada na Inicijativu mladih ljudskih prava i medijske hajke protiv Anite Mitić, Kuća ljudskih prava se oglasila saopštenjem za javnost. Tekst saopštenja prenosimo u celosti.

Kuća ljudskih prava Beograd (KLJP) zahteva da se hitno prekinu napadi na Inicijativu mladih za ljudska prava i medijska hajka protiv Anite Mitić. Od tužilaštva očekujemo da pokažu profesionalnost i integritet u zaštiti prava građana dosledno sprovodeći zakone Republike Srbije. KLJP očekuje efikasno procesuiranje napadača na aktiviste Inicijative u Beškoj, osoba koje su lepile poruke mržnje na kancelarije Inicijative mladih, kao i odgovornih za širenje mržnje i podsticanje nasilja kroz medije.

 Državni funkcionieri dužni su da pod hitno, javno osude fizičke i medijske napade na Inicijativu mladih i time pošalju jasnu poruku da u ovom društvu nema mesta ni razumevanja za takve postupke.

Nakon fizičkog napada na aktiviste Inicijative mladih koji su na tribini Srpske napredne stranke u Beškoj na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac, Veselin Šljivančanin, javno istupili i ukazali na potrebu društva da se čuje glas žrtava umesto glas onih koji su činili zločine, čije breme ovo društvo i dalje nosi, napadi na Inicijativu postaju učestaliji i organizovaniji.

Ovakvi postupci prema Inicijativi mladih odavno su prevazišli „izolovane incidente mladih koji se ne slažu sa stavovima ove organizacije” i prešli u ozbiljno krivično delo rasne i druge diskriminacije za koju je zaprećena kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina za proganjanje organizacija i pojedinaca zbog njihovog zalaganja za jednakost građana.

Posebnu pažnju zaslužuje medijska hajka na ovu i druge organizacije civilnog društva koje stvara atmosferu i opravdanje u društvu da se neistomišljenici žigošu kao osobe koje je dozvoljeno i čak poželjno fizički i psihički ugroziti, dok se podrazumeva da država neće poštovati Ustav i stati u zaštitu sopstvenih građana.

Napominjemo da međunarodni donatori koji finansiraju organizacije u Srbiji, ali i u svim drugim zemljama, to čine iz dva razloga: da bi se zadovoljile potrebe građana u onim oblastima u kojima država neće ili ne može da interveniše i kako bi se ostvarila saradnja između javnog i civilnog sektora u oblastima od javnog interesa koje država želi da stavi na svoju agendu, ali nema ljudske ili materijalne resurse da sama u tome deluje.

Najbolja ilustracija za to jeste saradnja između Inicijative mladih za ljudska prava i Ministarstva omladine i sporta kao i drugih državnih struktura Srbije tokom formiranja Regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana (RYCO). Novcem zbog koga Inicijativa mladih proglašava stranim izdajnikom finansiraju su razmene mladih, konferencije, okrugli stolovi na kojima, ne samo da su učestvovali i službenici Vlade Srbije, već su one postale i deo sveukupnih napora Republike Srbije, ali i lično Premijera Vučića za osnivanje ove regionalne strukture.

Država koja pledira na članstvo u Evropskoj uniji ima obavezu poštovanja Smernica Evropske unije za podršku civilnom društvu u zemljama proširenja koje pored ostalih segmentata saradnje države i civilnog društva podrazumevaju i puno poštovanje integriteta organizacija civilnog društva i efikasnu zaštitu njihovih predstavnika u slučajevima bilo koje vrste nasilja.

 Od države Srbije i nadležnih organa zahtevamo da osudi ove napade i postupa po sopstvenom Ustavu i zakonima, jasno se određujući prema vrednostima ljudskih prava i vladavine prava.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OCD do kraja jula treba da podnesu prijavu za utvrđivanje naknade za zaštitu životne sredine

Beograd, 10. jul 2020.- Organizacije civilnog društva trebalo bi da, do kraja jula 2020.go…