Naslovna Civilno društvo Država ne prepoznaje značaj socijalnih preduzeća

Država ne prepoznaje značaj socijalnih preduzeća

4 minuta za čitanje
0
539
Fondacija Centar za demokratiju

Beograd, 4. jun 2018. –  Država ne prepoznaje značaj socijalnih preduzeća za zajednicu, na šta ukazuje činjenica da u Srbiji postoji svega četiri stotine ovakvih firmi, rečeno je na debati „Socijalno preduzetništvo – novi vid zapošljavanja u Srbiji“.

Debata „Socijalno preduzetništvo – novi vid zapošljavanja u Srbiji“ održana je u četvrtak, 31. maja 2018. godine u Medija centru u Beogradu.

Fondacija Centar za demokratiju i Fridrih Ebert Fondacija organizovali su razgovore na temu socijalnog preduzetništva iz perspektive održivog razvoja, kako bi dali odgovore na pitanja koliko on može biti značajan za uključivanje osetljivih društvenih grupa na tržište rada i povećanje socijalne kohezije.

Ova tema nije popularna. Socijalno preduzetništvo se zasniva na ekonomskom razvoju, što je značajna komponenta ovakvog vida poslovanja“, kazala je Sarita Bradaš iz Fondacije Centar za demokratiju.

Zamenica generalne sekretarke Evropskog pokreta u Srbiji Dina Rakin navela je da su prva preduzeća ovog tipa u Srbiji osnovana još devedesetih godina od strane izbeglica, kako bi se lakše prilagodili novonastalim životnim okolnostima.

Socijalno preduzetništvo je prostor u kojem se može praktikovati demokratija. Srbija ne radi aktivno na promociji ovakvog poslovanja, stoga ono ima udela u svega 0,2 odsto ukupnog BDP-a i zapošljava samo 0,6 procenata raspoložive radne snage“, kazala je Rakin, dodajući da su ovoj zemlji potrebne senzibilisane institucije koje će pružati podršku ljudima ukoliko se odluče da na ovaj način realizuju svoje biznis ideje.

Preporučujemo da pročitate i intervju sa Dinom Rakin na temu socijalnog preduzetništva.

Potrebno je što pre otvoriti javnu raspravu o socijalnim preduzećima i razmotriti sve raspoložive vidove podrške. Pristup finansijama za ovakav oblik poslovanja je prilično ograničen“, kazala je ona, naglašavajući da su u toku svetske ekonomske krize jedino preduzeća ovog tipa ostvarivala kontinuirani rast.

Zato je važna promocija. U Evropi se posebna pažnja pridaje razvijanju mehanizama kojim bi se socijalna preduzeća umrežila između sebe i na taj način postala održiva“, zaključuje Dina Rakin.

Detaljan izveštaj sa održane debate možete pročitati na sajtu Fondacije Centar za demokratiju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…