Naslovna Civilno društvo Država ne štiti žene od nasilja

Država ne štiti žene od nasilja

7 min read
0
361
Autonomni ženski centar

Beograd, 14. maj 2018. –  U prethodnoj godini u Srbiji je ubijeno čak 26 žena, od kojih su 23 bile žrtve partnerskog odnosa, gde je u 16 slučajeva država imala informacije o nasilju, a ništa nije preduzela, rečeno je prilikom predstavljanja publikacije “Nijedna žena manje” Autonomnog ženskog centara i Udruženja žena „Peščanik“ iz Kruševca.

Pravnica Autonomnog ženskog centara, Vanja Macanović smatra da je veoma pogrešno okrivljavati ženu zbog toga što nije napustila nasilnika, jer je ona svesna koliko je to opasan momenat za nju i na šta je sve spreman onaj koga napušta.

Ona smatra da je nepostupanje države, odnosno njenih institucija, jedan od značajnijih uzroka učestalog nasilja nad ženama, te da je izuzetno važno da se ono sankcioniše.

Žene najčešće bivaju ubijene u svojoj kući ili stanu. To je i dalje najopasnije mesto za njih. Od 26 ubijenih žena, u 12 slučajeva žrtve su ubijene nožem, dok je u 10 slučajeva korišćeno vatreno oružje. Iako su dužni da međusobno razmenjuju informacije, Centar za socijalni rad, policija i tužilaštvo su samo u pet slučajeva istovremeno posedovali informacije”, rekla je Macanovićeva, dodajući da je zabrinjavajuće što je čak 13 ubistava izvršeno nakon što je na snagu stupio Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i uspostavljena obavezna koordinacija između institucija.

Tužilaštva izbegavaju da maloletnu decu označe kao žrtve ovih krivičnih dela. Jedan od razloga je taj što kad maloletno dete označite kao žrtvu krivičnog dela, po Zakonu o maloletnicima, vi ste dužni da mu dodelite punomoćnika po službenoj dužnosti. Država to izbegava, jer je to košta. Tako dolazimo u situaciju da se počiniocima krivičnih dela dodeljuje advokat po službenoj dužnosti, dok se deci, koje su žrtve, to uskraćuje i one se uopšte ne smatraju žrtvama. Kasnije se, samo zbog škrtosti države, počioniocima krivičnih dela kao olakšavajuća okolnost uzima to što su oni roditelji”, zaključila je Vanja Macanović.

Psihoterapeutkinja Instituta za psihodramu, Biljana Slavković, rekla je da veliki broj žena od detinjstva trpe nasilje, te da država nije samo škrta u finansijskoj podršci, već i u vrednosnom smislu, jer im ne pruža adekvatnu podršku. Zbog toga se one sve više za pomoć obraćaju nevladinim organizacijama.

Majkama je najteže da zaštite svoju decu. Ne samo od nasilnika, već i od insistiranja države da on ima pravo da održava kontakt i da se viđa sa detetom. Žene u Srbiji kontinuirano trpe nasilje, jer država nije nikada trajno zaustavila nasilnika, dok se njima ne veruje kad kažu da je nasilnik opasan”, kazala je Slavkovićeva. Prema njenim rečima, pred žrtve su stavljena velika očekivanja, dok fokus na nasilnika gotovo ne postoji.

Država svojim činovnicima dozvoljava da koriste privatne vrednosne stavove i da na osnovu toga ugrožavaju tuđe živote.”

Vedrana Lacmanović, socijalna radnica Autonomnog ženskog centra, smatra da sama činjenica da se ubistva žena beleže i analiziraju samo na osnovu podataka dobijenih iz medija, pokazuje da nema dovoljno informacija o tome kakva je kaznena politika u ovoj oblasti, niti kako se prava žrtava poštuju.

Jedini javni izvor o femicidu su mediji. U tom smislu oni jesu veoma značajan resurs, jer su doprineli većoj vidljivosti ovog društvenog problema. Međutim, medijsko izveštavanje o ubistvama žena u velikoj meri je tabloidno i senzacionalističko, dok je društveno odgovorno i senzbilno izveštavanje o ovoj temi daleko ređe.”

Na konferenciji je najavljen početak osmodnevne kampanje „Kad sistem ne reaguje, reaguje zločinac. Reakcija umesto zločina“, čiji je cilj da ukaže na to da propust institucije da zaustavi nasilnika šalje poruku o nekažnjivosti ovog dela i može rezultirati ubistvom žene.Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Konkurs za učešće na obuci „Priprema projekata u okviru programa Kreativna Evropa“

Beograd, 24. septembar 2018. – U organizaciji Antena kultura deska Srbija, 22. i 23.…