Naslovna Društvo Državno veće tužilaca trebalo bi da raspravlja o pritiscima gradonačelnika Valjeva na tužioca

Državno veće tužilaca trebalo bi da raspravlja o pritiscima gradonačelnika Valjeva na tužioca

2 min read
0
771
Slobodan Gvozdenović

Beograd, 28. novembar 2017. – Državno veće tužilaca (DVT) trebalo bi da na narednoj sednici raspravlja o izveštaju Poverenika za samostalnost tužilaca koji je utvrdio da je gradonačelnik Valjeva pokušao nedozvoljen, politički uticaj na tužioca u Valjevu, rekao je član Državnog veća tužilaca Radovan Lazić.

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić utvrdio je da je gradonačelnik Valjeva pokušao da izvrši politički pritisak na tužioca Osnovnog tužilaštva u tom gradu. Ilić je od Državnog veća tužilaca zbog toga zatražio da preduzme mere i osigura samostalnost nosioca javnotužilačke funkcije.
  
"DVT nema mnogo mogućnosti sem da izglasa i podrži izveštaj poverenika i javno objavi ceo slučaj. Ne postoje konkretne mere koje bi mogle da budu primenjene protiv gradonačelnika Valjeva. Sednica nije zakazana, a trebalo bi da je zakaže Zagorka Dolovac (republički javni tužilac) koja je predsednica Državnog veća", objasnio je Lazić za agenciju Beta.

On je naveo da DVT umesto predviđenih 11 ima deset članova i da je moguće da DVT i ne donese odluku ako stavovi budu podeljeni.

"Moguće je da odluke ne bude jer imamo i političke predstavnike u Veću ministarku pravde i predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu u Skupštini Srbije", kazao je Lazić, koji je i predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca. 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poslednja verzija ustavnih amandmana predstavlja korak nazad u odnosu na dostignuti nivo depolitizacije pravosuđa

Beograd, 17. oktobar 2018. – Amandmani na Ustav Srbije koje je Ministarstvo pravde p…