Naslovna Politika Dunja Mijatović: Sve veća zastrašivanja novinara

Dunja Mijatović: Sve veća zastrašivanja novinara

3 minuta za čitanje
0
543
Dunja Mijatović

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da se situacija po pitanju medijskih sloboda na zapadnom Balkanu ubrzano pogoršava i da postoji sve više zastrašivanja novinara.

"Situacija po pitanju medijskih sloboda u regionu zapadnog Balkana se ubrzano pogoršava. Borimo se protiv istih stvari protiv kojih smo se borili pre 20 godina", navodi se u pismu Dunje Mijatović Skupštini NUNS-a koja se danas održava u beogradskom Medija centru.

Prema njenim rečima, postoji mnogo pitanja o kojima stalno govori: od pretnji i napada, nekažnjavanja, preko uredničke i finansijske nezavisnosti javnih servisa i regulatornih tela do implementacije medijskih zakona i transparentnosti vlasništva medija i njihovog finansiranja.

"Ono što vidimo je da postoji sve više zastrašivanja novinara. Postoje pokušaji da se zaustave kritički glasovi, provokativni glasovi, glasovi koji otkrivaju kriminal, korupciju. Pored toga postoji nedostatak solidarnosti. Mnogi novinari bi mogli da učine puno više da zaštite dostojanstvo svoje profesije", poručila je  Dunja Mijatović.

Ona je navela da se "ovih dana sa problemima i političkim pritiscima suočavaju javni servisi u Srbiji".

"Novinarska udruženja i gradjani su digli svoj glas, izašli na ulice i brane svoje pravo na slobodu informisanja i postojanja nezavisnih javnih servisa", navodi se u pismu.

Dunja Mijatović je dodala da se novinarstvo nalazi na prekretnici u čitavom svetu i da je veoma važno ne posustati.

Ona je pozdravila zalaganje NUNS-a za poštovanje medijskih sloboda i jačanje položaja novinara.

"Moja institucija izuzetno ceni i podržava dugogodišnje napore NUNS-a na jačanju medjunovinarske solidarnosti, institucionalne zaštite novinara, te stalnog pozivanja vlasti na poštovanje slobode medija kao temeljnog ljudskog prava i ključne vrednosti svakog demokratskog društva", navodi se u pismu, preneo je NUNS.

Izvor: Beta

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…