Naslovna Civilno društvo Dve trećine Romkinja u Srbiji stupi u brak pre osamnaeste godine

Dve trećine Romkinja u Srbiji stupi u brak pre osamnaeste godine

3 minuta za čitanje
0
324
trudnica

Beograd, 11. oktobar 2019. – Više od dve trećine Romkinja u Srbiji stupilo je u “brak” pre navršene osamnaeste godine, a čak 30% u uzrastu između 13 i 15 godina, saopštio je Romski centar za žene i decu “Daje”.

Istraživanje koje je sproveo taj Centar pokazalo je da više od polovine romskih žena postaju majke pre navršene osamnaeste godine, dok jedna trećina prvo dete rodi između 14. i 16. godine.

Posledice prisilnih i maloletničkih zajednica (parova) po devojčice i žene su brojne i uključuju napuštanje škole, niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i maloletničkim trudnoćama, siromaštvo“, navodi se u saopštenju povodom Međunarodnog dana devojčica koji se obeležava 11. oktobra.

Romski centar za žene i decu “Daje” je naveo da je život u prsilnim i maloletničkim zajednicama povezan i sa znatno povećanim rizikom od izloženosti žene fizičkom, psihološkom, ekonomskom i seksualnom nasilju partnera ili drugih muških članova porodice, a da za “udate” devojčice prva bračna noć jeste, kako je ocenio, silovanje i predstavlja početak života u nasilju.

Iako su prisilne i maloletničke zajednice rasprostranjene u romskoj zajednici, ova štetna praksa ne sme se tumačiti kao deo tradicije Roma, već se mora razumeti isključivo kao grubo kršenje ljudskih prava devojčica i neophodno je osigurati sve mere za njeno okončanje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da jedan od najvažnijih zaštitnih faktora jeste zadržavanje devojčica u obrazovnom sistemu.

Za mnoge devojčice romske nacionalnosti ostvarivanje osnovnih prava kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova, predstvalja svakodnevni izazov“, navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan devojčica su 2012. godine ustanovile Ujedinjene nacije radi ukazivanja na prava devojčica i neravnopravnost kojoj su izložene samo zato što su devojčice.

Taj dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…