Naslovna Politika EBU: Izveštavanje o izborima zahteva doslednu procenu i balansiran pristup medija

EBU: Izveštavanje o izborima zahteva doslednu procenu i balansiran pristup medija

2 min read
0
316
Evropska federacija javnih emitera (EBU)

Ženeva, 23. februar 2018. – Generalni direktor Evropske federacije javnih emitera (EBU) Noel Karan (Curran) saopštio je da će ta institucija pratiti kako javni servisi izveštavaju o lokalnim izborima u Beogradu i naglasio da veruje da će se Radio televizija Srbije pridržavati novinarskih standarda.

Karan je to naveo kao odgovor na pismo koje mu je 15. februara uputio nosilac liste "Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" Dragan Đilas u kojem je napisao da su se Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV) pretvorili u propagandno glasilo vladajuće Srpske napredne stranke.

"Vaš prigovor prosledili smo našoj članici i verujemo da će se RTS, kao pouzdana institucija sa utvrđenim pravilima i dugogodišnjom rutinom u praćenju izbora pridržavati novinarskih standarda u najboljoj nameri. Mi ćemo svakako pratiti razvoj situacije", poručio je Karan.

On je kazao i da je izveštavanje o izborima veoma odgovoran i visoko izazovan posao za sve medije u Evropi i da zahteva "doslednu procenu i balansiran pristup".

Đilas se u pismu pozvao na istraživanje organizacije CRTA koja je na uzorku od 13 različitih medija utvrdila da je opozicija zastupljena u 27 odsto priloga o beogradskim izborima, a stranka na vlasti u 73 odsto, dok je na televizijama emitovano najviše kritičkih priloga u odnosu na opoziciju, odnosno čak 74 odsto priloga.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Registrovana evropska građanska inicijativa “Jedi izvorno!”

Brisel, 21. septembar 2018. – Koledž komesara odlučio je da registruje evropsku građ…