Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija EED realizuje dodatnu EU podršku medijima u Srbiji za suočavanje sa izazovima pandemije

EED realizuje dodatnu EU podršku medijima u Srbiji za suočavanje sa izazovima pandemije

3 minuta za čitanje
0
308
Konkurs EED

Beograd, 10. septembar 2020. – Evropska unija je obezbedila bespovratnu pomoć u vrednosti od 2,4 miliona evra kako bi medijima pomogla da se izbore sa posledicama pandemije kovida 19 i nastave sa produkcijom sadržaja u periodu velikih gubitaka i izazova.

Podrška će biti obezbeđena tokom perioda od 36 meseci, a nju će realizovati Evropski fond za demokratiju (EED), koji je aktivan na području Zapadnog Balkana i Srbije od 2018.

Oslanjajući se na do sada pruženu podršku medijima u Srbiji, ova dodatna sredstva će biti usmerena na niz medijskih aktera, uključujući mlade novinare, kao i novinare sa dužim iskustvom i medijske kuće, među kojima su i one koje koriste inovativne alate i medijski sadržaj.

Sredstva će takođe biti dostupna:

  • Malim, start-up i lokalnim medijskim inicijativama (uključujući digitalne) koje su pokrenute u Srbiji;
  • Većim, profesionalnim medijima sa sedištem u Srbiji, koji su suočeni sa specifičnim izazovima, uključujući one povezane sa pandemijom kovida 19;
  • Novinarima, piscima i influenserima, uključujući blogere i aktiviste na društvenim medijima, sa sedištem u Srbiji;
  • Medijskim inicijativama poput onih u vezi sa proverom činjenica, nadzorom nad nasiljem nad medijima i novinarima, pružanjem pravne podrške novinarima i nadzorom nad medijima koji sprovode organizacije u Srbiji.

Evropski fond za demokratiju pruža fleksibilnu podršku medijima u skladu sa potrebama na terenu.

Ova dodatna sredstva EU namenjena srpskim medijima biće obezbeđena u skladu sa uobičajenim, efikasnim mehanizmima EED-a, pri čemu se vodi računa da bespovratna pomoć, u različitom iznosu i trajanju, bude pružena medijima kojima je najpotrebnija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…