Naslovna Civilno društvo EFJ pozdravlja mere kojima se novinarima obezbeđuje bezbednost zbog izbijanja epidemije COVID 19

EFJ pozdravlja mere kojima se novinarima obezbeđuje bezbednost zbog izbijanja epidemije COVID 19

2 minuta za čitanje
0
130
novinarka

Brisel, 17. mart 2020. – Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je mere koje su preduzete kako bi se novinarima obezbedila sigurnost zbog izbijanja epidemije COVID 19.

Istovremeno, EFJ osuđuje stav pojedinih poslodavaca koji prisiljavaju novinare da rade u redakcijama.

Zdravlje i sigurnost novinara su prioritet. Pozivamo sve poslodavce da primene mere zaštite zdravlja novinara na radnom mestu“, navodi se u saopštenju EFJ-a i dodaje da je od svojih podružnica saznao da pojedini poslodavci ne dozvoljavaju novinarima da rade van redakcija.

Neprihvatljivo je da pojedini izdavači ne dozvoljavaju novinarima da rade na mreži. Tehnološki alati omogućavaju savršeno ispunjavanje novinarskih zadataka na daljinu“, naveo je generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutierez.

U saopštenju EFJ navodi da se pridružuje Evropskoj konfederaciji sindikata (European Trade Union Confederation – ETUC) koja poziva Evropsku komisiju i države članice Evropske unije (EU) da preduzmu hitne mere u skladu sa Paktom o stabilnosti i rastu i pravilima o državnoj pomoći.

Te mere navodi EFJ, moraju da uključe novčanu pomoć novinarima i medijskim radnicima koji su u karantinu ili koji su višak na poslu zbog virusa COVID 19.

Posebna pažnja treba da bude usmerena na novinare i medijske radnike koji u redakcijama ne rade za stalno, uključujući i slobodne novinare, a koji često nemaju ista prava i zaštitu kao ostali radnici, istakla je EFJ.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Podrška i razumevanje za partnere koji žele da pruže podršku građanima tokom pandemije korona virusa

Beograd, 30. mart 2020. – Za sve projekte koje je podržala Fondacija za otvoreno društvo b…