Naslovna Politika EFJ traži istragu ubistava novinara na Kosovu

EFJ traži istragu ubistava novinara na Kosovu

2 min read
0
227
Foto: europeanjournalists.org

Brisel, 8. jun 2018. – Skupština Evropske federacije novinara (EFJ) jednoglasno je usvojila Rezoluciju o  istrazi ubistava novinara na Kosovu, što je predlog Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Sindikata novinara Srbije (SINOS) i Asocijacije novinara Kosova (AGK).

Rezolucijom se traži efikasna istraga ubistava i kidnapovanja 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, a od Euleksa i Ujedinjenih nacija da sprovedu odluke Savetodavne komisije UN za ljudska prava kojima se traži rešavanje ovih slučajeva i obeštećenje porodica.

Rezolucijom se zahteva saradnja tužilaca iz Beograda i Prištine za rešavanje tih slučajeva, da mandat Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu obuhvati i slučajeve ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika, kao i da se u Prištini formira Komisija za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine koja će u svom sastavu imati novinare.

Na konferenciji je, u ime UNS-a, podatke u vezi sa slučajevima ubijenih i kidnapovanih novinara predstavio Muharem Bazdulj, koji je od delegata EFJ zatražio usvajanje Rezolucije.

Kako se navodi, godišnjoj skupštini EFJ-a, održanoj u Lisabonu, prisustvovali su delegati iz 30 zemalja.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…