Naslovna Politika Evropska unija Ekonomije članica EU se približile od prošlih evropskih izbora

Ekonomije članica EU se približile od prošlih evropskih izbora

7 min read
0
59
Evropska unija

London, 14. maj 2019. – Razlike između članica EU i političkih grupa pred izbore za Evropski parlament sledeće nedelje su velike ali se blok od prethodnih izbora pre pet godina približio na ekonomskom planu, piše britanski Fajnenšel tajms ali i upozorava na sve veći problem regionalnih nejednakosti.

Smanjenju razlika u poslednjih deset godina doprinele su istočnoevropske ekonomije, koje su kasnije postale članice EU, a koje su napredovale u približavanju zapadnoevropskim ekonomijama.

Podsticajno je delovalo i to što se većina zemalja sa periferije zone evra oporavila od dužničke krize i smanjuje jaz koji ih deli od severa Evrope.

Međutim, siromašni ruralni regioni u nekim zemalja i dalje zaostaju u odnosu na urbane oblasti i to je sve veći politički izazov za institucije EU.

Od prethodnih izbora za EP 28 članica EU je postalo mnogo sličnije, piše britanski poslovni dnevnik i navodi da su razlike u stopama inflacije na najnižem nivou za 20 godina i da je smanjen jaz u stopama nezaposlenosti, iako je još veći nego u vreme pre krize.

Približile su se i stope rasta i 2014. je 28 ekonomija beležilo mnogo veće razlike u rastu nego 2019.

Takođe je bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku 28 članica danas sličniji nego ikada.

Dugoročni trend približavanja na polju ekonomije objašnjava se bržim rastom u centralnoj i istočnoj Evropi.

Britanski list podseća da se EU između 2004. i 2013. priključilo 13 zemalja čije su nade će im članstvo u EU pomoći da podstaknu svoje ekonomije uglavnom ostvarene.

Sve te zemlje zabeležile su rast prihoda po stanovniku meren kupovnom moći i taj rast je bio brži od proseka EU, što im je pomoglo da se više približe zapadnim članicama EU.

U tekstu se ukazuje i na finansijsku krizu i njene posledice po približavanje evropskih ekonomija.

Kako se navodi, Grčka i Portugalija su 2007. već bile siromašnije od proseka EU i nastavile su da zaostaju posle krize.

Istovremeno su Španija i Italija 2007. bile zemlje sa visokim prihodima ali je španski BDP po stanovniku pao ispod EU proseka u 2010. a italijanski tri godine kasnije.

Evropska centralna banka je za probleme okrivila "kruta tržišta proizvoda i rada" koja su, kako je ocenila, "znatno produžila proces prelaska kapitala i radne snage iz sektora pogođenih krizom u one koji brže rastu".

Istovremeno ekonomista Centra za evropske reforme Kristijan Odendal pozitivno ocenjuje restriktivnu monetarnu i fiskalnu politiku i fiskalnu štednju i napominje da se "zona evra stabilizovala kada je 2012. Evropa odbacila neke dogme".

Portugalija je, piše dalje, počela da ide ka proseku 2013. a Španija 2014, čak je i Grčka, koja je bila najviše pogođena, počela da registruje napredak, iako je njen povratak "na normalno stanje" dug.

S druge strane, BDP Italije nastavio je da pada u odnosu na EU prosek od prethodnih izbora za EP. Taj pad je gotovo neprekidan još od 1995, kada su Italijani bili za 23% bogatiji od proseka EU. U 2019. će BDP Italije po stanovniku biti za 5% ispod proseka EU.

Fajnenšel tajms piše da je ono što trenutno više zabrinjava regionalni nivo jer u mnogim članicama iz centralnog dela i sa istoka EU nacionalni prosek podižu performanse oblasti oko glavnih gradova dok su ostali regioni veoma siromašni.

Na jugu EU, u nekim delovima Grčke, Italije i Španije BDP po stanovniku je za deset godina zaključno sa 2016. pao za 20-30 procentnih poena u odnosu na prosek EU.

Regionalne razlike su "najvažniji deo ekonomskog obašnjenja populizma", smatra Odendal.

"Siromašnije zemlje i regioni Evrope imaju problem da privuku, obuče i zadrže kvalifikovane ljude koji su im potrebni da izgrade visokoproduktivan sektor usluga i tehnoloških klastera", rekao je Odendal i dodao da to može da ima političke posledice, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Kampanja ekstremnih desničarskih partija nastoji da, za izbore za Evropski parlament, privuče mlade

Brisel, 16. maj 2019. –  Krajnje desničarske evropske partije udvaraju se mladi…