Naslovna Politika Ekonomske mere kosovske vlade alat za cenzuru srpskih medija

Ekonomske mere kosovske vlade alat za cenzuru srpskih medija

2 minuta za čitanje
0
174
Reporteri bez granica

Pariz, 23. septembar 2019. – U novom izveštaju Reportera bez granica „Novine koje nikada ne stižu“, efekti mera Kosovske vlade da uvede takse na robu iz Srbije, pa i na dnevne novine, ocenjuju se kao loš primer „korišćenja ekonomskih mera kao alata za cenzuru“.

Postupak kosovske vlade opisan je u istom segmentu u kom se govori o postupku ruske vlade koja je ukinula oslobađanje poštarine za štampane medije.

Ruski štampani mediji koji zavise od pretplate polako izumiru zbog toga što vlada odbija da oslobodi poštarine ove izdavače, dok je Kosovo eliminisalo srpsku štampu jednim laganim potezom novembra 2018. time što je naglo povećalo takse na uvoz svih srpskih proizvoda, uključujući i novine i to za 100 odsto“.

Mera je uvedena kao odgovor na odlučnost suseda, Srbije, da spreči pokušaje Kosova da uđe i INTERPOL, koja je na kraju u tome i uspela“, navodi izveštaj Reportera bez granica.

Novine na srpskom jeziku nisu štampane na Kosovu, a u roku od nedelju dana na kioscima na Kosovu nije bilo štampanih medija iz uvoza. Usled ovih mera, populaciji kosovskih Srba onemogućeno je da se informišu na svom jeziku što je direktno kršenje međunarodnog prava“, ocenjuju Reporteri bez granica.

Srpske štampe na Kosovu nije bilo pet meseci, dok firma KIM Beokolp nije postigla dogovor sa izdavačima i smanjila cene kako bi distributer mogao da plaća taksu na uvoz od 100 odsto, prenosi KoSSev.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …