Naslovna Politika Ekonomski krimi-triler na televizijskom tržištu u Srbiji

Ekonomski krimi-triler na televizijskom tržištu u Srbiji

4 minuta za čitanje
0
42
mediji

Beograd, 11. februar 2020.  – Ekonomski krimi-triler na televizijskom tržištu uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, tako se sukob Junajted grupe i Telekoma Srbija opisuje u najnovijem izveštaju nemačke Fondacije Konrad Adenauer, prenosi Dojče vele.

Sukob koji je započeo kao navodno komercijalni spor oko obnove ugovora za paket kanala Junajted grupe, sada je već uključio i brojne političke aktere, koji situaciju tumače u skladu sa svojom političkom pripadnošću, i samo je doprineo stavu da su i pored nesumnjivih ekonomskih interesa od njih možda važniji politički interesi.

Obe strane u tom sukobu imaju svoje argumente: Telekom Srbija optužuje Junajted grupu da je građanima uskratila prenose paketa Sport klub i televizije N1, a Junajted grupa sa svoje strane tvrdi kako Telekom zapravo neće nikakav dogovor, jer ne želi da informativni kanal N1 dopre do što većeg broja gledalaca.

Novinar Nedim Sejdinović smatra „da je argumentacija Junajted grupe ipak mnogo utemeljenija. Očito je da Telekom Srbija pokušava da ostvari neku vrstu dominacije na tržištu kablovskih operatera“.

U izveštaju nemačke fondacije se ističe da je „Telekom Srbija tokom protekle godine kupio više manjih kablovskih provajdera i objedinio ih pod brendom Supernova“.

Taj potez je bio široko kritikovan kao pokušaj što veće medijske koncentracije i na taj način širenja kontrole i uticaja. Telekom je negirao te optužbe i naveo da nakon tih akvizicija Telekom i dalje nije tržišni lider u Srbiji“, stoji u izveštaju Fondacije Konfrad Adenauer.

Televizija N1 je očito glavni predmet spora, jer je njihova uređivačka politika već dugo na meti vlasti.

Zoran Gavrilović, iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), kaže za DW kako „monitoring medija koji BIRODI sprovodi pokazuje da televizija N1 ima program koji nema nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom, koje su pretvorene u alate vlasti za promociju i propagandu“.

To je praktično jedina ozbiljna televizija u Srbija koja ima uslovno rečeno nacionalni domet preko SBB mreže“, napominje Gavrilović.

Spor se sa jedne strane vidi kao ekonomski, jer Telekom tvrdi je cena koju Junajted grupa traži previsoka, ali sa druge strane se može primetiti da Telekom nastupa netransparentno kao i većina državnih kompanija.

Približavanje izbora će svakako zaoštriti borbu dva provajdera, i to će, prema sagovornicima nemačkog radija, svakako ostaviti posledice.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kontinuirano urušavanje radnih prava od strane vlasti za posledicu ima nedovoljno sindikalno organizovanje

Beograd, 24. februar 2020. – U Srbiji opada broj članova sindikata, a krivicu za to snose …