Naslovna Civilno društvo Ekspertska diskusija o doživotnoj kazni zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta

Ekspertska diskusija o doživotnoj kazni zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta

3 minuta za čitanje
0
290
debata

Beograd, 06. novembar 2019. – Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava organizuju ekspertsku diskusiju  Doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta: Implikacije u teoriji i praksi.

Diskusija će se održati u hotelu Saint Ten u Beogradu 12. novembra 2019. godine sa početkom u 10 časova, uz podršku Tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji i Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika u Republici Srbiji, nedavno je ponovo uvedena kazna doživotnog zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta za ona krivična dela koja zakonodavac smatra najtežim. Izmene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu početkom decembra.

Stručna diskusija se organizuje sa ciljem da se razmotri i iznese mišljenje o sledećim glavnim temama:

  • Kakva je situacija danas u drugim zemljama po pitanju kazne doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta?
  • Koje su i koje mogu da budu posledice kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta na ljudska prava, dostojanstvo i život osuđenika, posebno u kontekstu univerzalnih i regionalnih obaveza u pogledu ljudskih prava?
  • Postoje li razlozi koji opravdavaju kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta u savremenim pravnim sistemima i u kakvoj su vezi sa krivično-pravnom i sudskom politikom i praksom?
  • Koji su to pravni, socijalni i ljudsko-pravaški argumenti protiv kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta?
  • Koje su potencijalne posledice i scenariji koje možemo da očekujemo?

Ekspertska diskusija će okupiti eksperte Saveta Evrope, Evropskog suda za ljudska prava, Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava UN (OHCHR), međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija, pravosudnih institucija i akademske zajednice.

Agenda-12.-novembar

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…