Naslovna Društvo Životna sredina Emisija CO2 u svetu stagnira već tri godine

Emisija CO2 u svetu stagnira već tri godine

3 minuta za čitanje
0
811
Ugljen dioksid

Pariz, 30. mart 2017. –  Dok svetski ekonomski rast jača, globalna emisija ugljen dioksida (CO2) stagnira, što ukazuje na dalje razdvajanje štetne emisije od ekonomskih aktivnosti.

Stručnjaci kažu da je taj pozitivan trend rezultat rasta proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, prelaska sa uglja na gas, unapređenja energetske efikasnosti i strukturnih promena u globalnoj ekonomiji, prenosi Euractiv.

Prema novim procenama Međunarodne agencije za energiju (IEA), globalna emisija iz energetskog sektora u 2016. je bila 32,1 gigatonu, kao i u prethodne dve godine, dok je svetska ekonomija imala rast od 3,1%. Emisija ugljen dioksida smanjena je u SAD i Kini, zemljama koje su najveći svetski potrošači energije i najveći emiteri, dok je u Evropi bila stabilna, čime su kompenzovana povećanja emisije u većini zemalja u ostatku sveta.

Najveći pad emisije CO2 zabeležen je u SAD, od 3% ili 160 miliona tona, dok je ekonomija istovremeno porasla za 1,6%. Smanjenju su doprineli rast isporuka gasa iz škriljaca i to što su obnovljivi izvori zamenili ugalj. U 2016. je emisija CO2 u SAD bila na najnižem nivou od 1992. godine a američka ekonomija je u tom periodu porasla za 80%.

"Te tri godine stagnacije emisije CO2 u rastućoj svetskoj ekonomiji znak su trenda koji jača i sigurno su povod za optimizam, iako je suviše rano reći da je emisija već dosegla maksimum", rekao je direktor IEA Fatih Birol.

"Vide se i znaci dinamike tržišta i tehnoloških unapređenja. To se posebno odnosi na SAD, gde je obilje gasa iz škriljaca postalo jevtin izvor energije", dodao je Birol.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Životna sredina
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gutereš: Odgovor na pandemiju korona virusa uskladiti s klimatskim ciljevima

Njujork, 22. april 2020. – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je vlade drž…