Naslovna Vesti Srbija ENEMO: Zastrašivanje birača i kupovina glasova smanjili poverenje u izbore u Srbiji

ENEMO: Zastrašivanje birača i kupovina glasova smanjili poverenje u izbore u Srbiji

5 minuta za čitanje
0
200
ENEMO

Beograd, 04. april 2022. – Međunarodna misija za posmatranje izbora ENEMO ocenila je da su navodi o zastrašivanju birača i kupovini glasova tokom predizborne kampanje u Srbiji uticali na sveopšte poverenje građana u izborni proces.

Šef misije ENEMO Pjer Peitje rekao je 4. aprila da je predizborna kampanja “u velikoj meri” bila narušena tim navodima i optužbama, “posebno onim usmerenim prema javnim službenicima od strane partija vladajuće koalicije“.

Mnogi od ovih oblika pritisaka citirani su kao kontinuirani, a počeli su mnogo pre zvaničnog početka izbornog procesa“, kazao je Peitje.

Ocenio je i da je “dugogodišnja praksa zloupotrebe državnih resursa i zloupotrebe službenog položaja značajno ograničavala mogućnosti za jednake uslove“.

Zamagljivanje granice između stranke i države u suprotnosti je sa međunarodnim standardima i očekivano je da je negativno uticalo na okruženje u kom se kampanja odvijala“, kazao je on.

 Peitje je dodao da, iako je prema zapažanjima predstavnika ENEMO povećana transparentnost finansiranja kampanje, nekoliko izveštaja ipak nije bilo dostupno na veb stranici Agencije za borbu protiv korupcije.

Nedostatak proaktivnog stava Agencije koji bi se ogledao u otklanjanju ovog nedostatka na vreme, kao i odsustvo sankcija preduzetih pre dana izbora zbog nepoštovanja ovog zakonskog zahteva razlozi su za zabrinutost“, naglasio je on.

Kada je u pitanju izborni dan, na ograničenom broju biračkih mesta koje je ENEMO obradio, Peitje ističe da je celokupna procedura, uključujući i brojanje glasova, uglavnom sprovedena u skladu sa zakonom.

Međutim, misija je obaveštena o slučajevima napada i fizičkim sukobima u blizini biračkih mesta, nasilja nad kandidatima i dugim redovima glasača ispred biračkih mesta“, rekao je šef misije ENEMO.

Najavio je da će ENEMO ostati u Srbiji i u aprilu, kako bi pratio postizborni proces, kao i da će finalni izveštaj dostaviti dva do tri meseca od zvaničnog objavljivanja izbornih rezultata.

Analitičarka izbornog procesa ispred misije ENEMO Ana Mikeladze ocenila je da je u procesu registracije birača nedostajala transparentnost i izrazila zabrinutost u pogledu tačnosti biračkog spiska.

Najviše u vezi sa umrlim biračima koji se nalaze na biračkim spiskovima, kao i u vezi sa navodima o fantomskim biračima“, rekla je Mikeladze.

Istakla je da je broj upisanih birača za referendum koji je održan u januaru bio za oko 7.500 veći od broja birača na aprilskim izborima i dodala da “nije bilo jasnog objašnjenja za to smanjenje“.

Pravna ekspertkinja Nina Rihamadže ocenila je da je pravni okvir u kome su se održali izbori pretrpeo “značajne promene” dva meseca pre izbora, usvajanjem niza preporuka domaćih i stranih posmatračkih organizacija.

Međutim, ključni aspekti izbora ostali su neadresirani. ENEMO napominje da je nedavni proces izmena i dopuna bio propuštena prilika za dalje rešavanje nedostataka koji se tiču izveštavanja medija, propisa o finansiranju kampanje i zloupotrebe administrativnih resursa koji bi smanjili nejednakost među izbornim učesnicima“, kazala je ona.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…