Naslovna Društvo Životna sredina Energija iz obnovljivih izvora pokriva 14% potrošnje

Energija iz obnovljivih izvora pokriva 14% potrošnje

2 minuta za čitanje
0
477

Energija iz obnovljivih izvora pokrila je u 2012. godini 14,1% bruto finalne potrošnje 28 članica Evropske unije u poređenju sa 8,3% u 2004, koja je bila prva godina za koju se raspolaže tim podacima. Nacionalne ciljeve za 2020. kada je reč o udelu energije iz obnovljivih izvora već su nadmašile Bugarska, Estonija i Švedska.

Najveći deo potrošnje energijom iz obnovljivih izvora pokriva Švedska, koja na taj način zadovoljava polovinu potrošnje, a najmanji Malta, gde tek neznatno više od procenat energije stiže iz obnovljivih izvora.

Udeo energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji jedan je od ključnih indikatora strategije Evropa 2020. Cilj na nivou 28 članica EU je da do 2020. godine obnovljivom energijom zadovolje 20% bruto finalne potrošnje energije.

Nacionalni ciljevi postavljeni su na osnovu različitih startnih pozicija, potencijala za obnovljivu energiju i ekonomskih performansi članica.

Najveći rast udela energije iz obnovljivih izvora između 2004. i 2012. godine zabeležile su Švedska, Danska i Austrija ali je udeo obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji povećan u svim članicama, pokazali su novi podaci Evropske statističke službe.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Životna sredina
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…