Naslovna Politika Evropska unija EPuS: Srbija po pojedinim pitanjima dalje od članstva u EU nego 2000. godine

EPuS: Srbija po pojedinim pitanjima dalje od članstva u EU nego 2000. godine

4 min read
0
216
evropske integracije

Beograd, 8. maj 2018. – Evropski pokret u Srbiji (EPuS) ocenio je povodom Dana Evrope, 9. maja, da je Srbija danas po pojedinim važnim pitanjima dalje od članstva u EU nego kada je počinjala proces pridruživanja 2000. godine, uz odsustvo jasnih principa srpske spoljne politike.

"Nema više prostora za izgovore i odlaganja. Srbija ne može sebi da dozvoli luksuz da bude prozivana da malo ili ništa ne preduzima na suzbijanju korupcije i pranja novca, izgradnji savremenog sudstva i vladavine prava, zaštiti prava svojih građana i slobode medija", navodi se u saopštenju Foruma za međunarodne odnose EPuS-a.

Napredak u unutrašnjim reformama "odlučujuće bi osnažio međunarodni položaj Srbije", ocenjuje EPuS, navodeći da "oživljavanje antagonizama iz vremena nasilnog raspada Jugoslavije, neodmerena i neodgovorna javna istupanja i podsticanje niskih strasti" udaljavaju od evropskih i civilizacijskih vrednosti i kompromituju učesnike u tim raspravama i institucije iz kojih dolaze.

"Disonantni tonovi u izjavama ličnosti u političkom vrhu koje bi trebalo da vode računa o spoljnoj politici, međunarodnom položaju i interesima Srbije, dovode u sumnju da postoji koherentna vizija spoljne politike zemlje, a još manje saglasnost u njenom sprovođenju. Suočeni smo s kolapsom civilizovanog diplomatskog dijaloga, gde sagovornici zaboravljaju da treba da postoji razlika između ličnog, neprimereno izrečenog, i izjave u ime države koju predstavljaju", navodi se u saopštenju.

U današnjem multipolarnom svetu, dodaje EPuS, zemlje kao što je Srbija sa skromnim materijalnim kapacitetima, pod teretom nedovršene tranzicije i sa osiromašenim stanovništvom, "ne smeju sebi da dozvole da se ne zna za šta se zalažu u međunarodnim odnosima i na kojim principima se zasniva njihova spoljna politika".

EPuS dodaje da Dan Evrope simbolično upozorava da je opasna i suprotna civilizacijskim vrednostima svaka revizija novije istorije i da su višestruko rizični učestali pokušaji da se to učini u Srbiji.

"Poništavaju se doprinos i žrtve Srbije (u Drugom svetskom) u ratu za opstanak evropske civilizacije čiji je Srbija deo. Sračunato ili u neznanju poništava se i deo identiteta Srbije i njeno moralno visoko mesto u porodici evropskih naroda", navodi EPuS.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Švajcarska: Protest zbog nejednakih plata između žena i muškaraca

Bern, 24. septembar 2018. – U Švajcarskoj je oko 20.000 ljudi učestvovalo u p…