Naslovna Politika Evropska unija EU intenzivira borbu protiv utaja poreza

EU intenzivira borbu protiv utaja poreza

3 min read
0
460

Austrija i Luksemburg 20. marta su odustali od negovanja bankarske tajne, omogućivši time da se u EU poboljša borba protiv utaje poreza i prevare. Dogovor na koji su pristale omogućiće da se nakon šest godina usvoji izmena propisa o oporezivanju štednje. Prema procenama, poreske utaje i prevare godišnje Evropu koštaju 1.000 milijardi evra.

Odluka Luksemburga i Austrije je "neophodna" i "omogućiće zemljama članicama da se uspešno bore protiv poreskih utaja i prevara", ocenio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. On je istakao da su efikasni poreski mehanizmi ključni za dobro funkcionisanje tržišne privrede i za društvenu pravdu. 

Ovo je dugo očekivana odluka. Evropska komisija je 2008. predložila izmenu propisa o oporezivanju štednje kako bi se ispravili nedostaci tog teksta. Međutim, uprkos svim izjavama o dobim namerama za napredak, do sada nije bio moguć dogovor jer Luksemburg i Austrija, zemlje tradicionalno vezane za bankarsku tajnu, nisu od nje odustajale. 

Ove dve zemlje su tražile da se slični uslovi nametnu i određenim zemljama koje nisu članice EU – Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Monaku, Andori i San Marinu. Najzad je dogovoreno da Evropska komisija sa tim zemljama krene u pregovore. 

"Ukoliko se ne postigne uspeh do kraja godine, Komisija će predložiiti mere koje će za tih pet zemalja biti pravi podsticaj da krenu u tom pravcu", izjavio je premijer Luksemburga Gzavije Betel (Xavier Bettel). 

Opširnije o aktivnostima EU u borbi protiv utaje poreza možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Džonson dobio najveću podršku u prvom krugu glasanja za lidera konzervativaca

London, 14. jun 2019. – Bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džons…