Naslovna Vesti Evropska unija EU: Koordinisati donaciju vakcina namenjenu zdravstvenim radnicima Zapadnog Balkana

EU: Koordinisati donaciju vakcina namenjenu zdravstvenim radnicima Zapadnog Balkana

2 minuta za čitanje
0
95
Ursula fon der Lajen

Brisel, 11. decembar 2020. – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je, na sastanku Saveta Evrope, da će Evropska unija koordinisati donaciju vakcina protiv korona virusa namenjenu zdravstvenim radnicima na Zapadnom Balkanu i u susedstvu.

Ona je navela da se EU svim snagama trudi da proveri ispravnost vakcina protiv korona virusa i obezbedi ih, i da ima za cilj da odobri Biontek-Fajzer vakcinu do kraja godine zasnovanu na mišljenju Evropske komisije za medicinu (EMA).

Mišljenje EMA o vakcini kompanije Moderna trebalo bi da bude saopšteno pre sredine januara, rekla je ona i dodala da “vakcinisanje, a ne vakcine spasavaju živote”.

Ona je pozvala članice EU da privedu kraju pripreme za početak vakcinacije i istakla da EU “brine za svoje susede”. Ona je rekla da bi već sada trebalo da počne rad na izbegavanju budućih kriza.

Fon der Lajen je rekla da je EU ponovila svojim partnerima iz Velike Britanije da je princip fer takmičenja preduslov za tržište EU i istakla da svi učesnici treba da imaju iste uslove uslove u na tom tržištu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…