Naslovna Politika EU najavila podršku od 3,3 milijarde evra za hitne zdravstvene i humanitarne potrebe zbog pandemije na Zapadnom Balkanu

EU najavila podršku od 3,3 milijarde evra za hitne zdravstvene i humanitarne potrebe zbog pandemije na Zapadnom Balkanu

5 minuta za čitanje
0
132
Evropska komisija

Brisel, 29. april 2020. –  Evropska komisija najavila je finansijsku podršku od više od 3,3 milijarde evra koju je mobilisala zajedno sa Evropskom investicionom bankom na korist građana Zapadnog Balkana.

Cilj tog paketa je da se odgovori na hitne zdravstvene i humanitarne potrebe zbog pandemije COVID-19, kao i da se pomogne društveni i ekonomski oporavak u regionu.

Uz pojačanu podršku, EK pred samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu 6. maja takođe najavljuje široku dugoročnu podršku koja će biti predstavljena kasnije ove godine u formi Ekonomskog i investicionog paketa za region.

Imamo posebnu odgovornost da u uslovima pandemije pomognemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu jer je njihova budućnost očigledno u EU“, istakla je predsednica EK Ursula fon der Lajen i dodala da će EU nastaviti da podržava region, uključujući reforme na putu ka EU.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji rekao je da je EU delovala brzo i sveobuhvatno da podrži region u uslovima epidemije, saoštila je EK.

Naš rad će se nastaviti jer pripremamo Ekonomski i investicioni plan kojim će se odgovoriti na socio-ekonomski uticaj krize, modernizovati ekonomije u regionu, podržati reforme i početi da zatvara jaz u razvoju i tako će ljudima u regionu brže stići konkretne koristi“, istakao je Varheji.

Finansijski paket EU vredan više od 3,3 milijarde evra uključuje preusmeravanje sredstava iz IPA u visini 38 miliona evra za hitnu podršku zdravstvu, 389 miliona za društveni i ekonomski oporavak i paket za reaktivaciju ekonomije od 455 miliona, u bliskoj saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Takođe uključuje predloženu makrofinansijsku pomoć od 750 miliona evra i paket pomoći EIB od 1,7 milijardi.

EU će obezbediti i hitnu humanitarnu pomoć za izbeglice i migrante od 4,5 miliona evra i još osam miliona za potrebe u migrantskim centrima u regionu.

Kada je reč o Ekonomskom i investicionom planu, Komsija navodi da će uključiti značajan investicioni paket za region.

EK je u budžetu za 2021-2027. predložila za IPA III ukupno 14,5 milijardi evra od čega će lavovski deo biti za Zapadni Balkan.

Kako se navodi, Komisija predviđa udvostručenje grantova kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan i znatno povećanje finansijskih garanacija za podršku javnih i privatnih investicija u regionu.

EK je navela i da će “zelena” i digitalna tranzicija imati glavnu ulogu u ponovnom pokretanju i modernizaciji ekonomija Zapadnog Balkana.

Napominje se i da će oporavak od krize funkcionisati samo ako partneri iz regiona budu realizovali obećane reforme, što je ključno i za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Pored nastavka ekonomskih reformi, to zahteva snažan fokus na vladavinu prava, funkcionisanje demokratskih institucija i javne administracije“, istakla je EK u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…