Naslovna Politika Evropska unija EU: Postojano i efikasno sprovođenje zakona i politika u Srbiji preko potrebno

EU: Postojano i efikasno sprovođenje zakona i politika u Srbiji preko potrebno

3 min read
0
206
pravda

Beograd, 5. jun 2018. – Tokom 2017. godine, ljudska prava su ostala u žiži spoljnih aktivnosti Evropske unije, a EU je ponovo potvrdila ulogu vodećeg svetskog glasnogovornika promocije i zaštite ljudskih prava.

Savet EU je 28. maja 2018. godine usvojio godišnji izveštaj EU o ljudskim pravima i demokratiji u svetu u 2017. godini.

Delegacija EU u Srbiji prenosi da je EU nastavila da se čvrsto protivi svim nepravednim restrikcijama prava na slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja, uprkos nastavljanju jakih reakcija protiv civilnog društva tokom 2017. godine.

EU je snažno podržavala formiranje platformi za nevladine organizacije i branitelje ljudskih prava kroz bilateralne dijaloge, uključujući dijaloge o ljudskim pravima, finansijsku podršku i kroz multilateralne forume.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju navedeno je da je uspostavljen pravni i institucionalni okvir za poštovanje ljudskih prava. Ipak, ocenjeno je da je  „postojano i efikasno sprovođenje zakona i politika u zemlji preko potrebno“.

Pored toga što treba da uloži ozbiljne napore za poštovanje slobode izražavanja, Srbija treba i da „osnaži institucije koje se bave ljudskim pravima  i garantuje njihovu nezavisnost, da preduzme akcije za zaštitu prava diskriminisanih grupa, uključujući lezbejsku, gej, biseksualnu, transrodnu i interseksualnu (LGBTI) populaciju, osobe sa invaliditetom, osobe sa HIV/sidom i druge ranjive grupe“.

 U izveštaju se navodi da Srbija treba da „podigne prioritet pravima deteta, razvije sveobuhvatan pristup zaštiti nacionalnih manjina kroz postojano sprovođenje postojećeg akcionog plana za nacionalne manjine širom zemlje  i izmenom pravnog okvira uspostavljanjem inkluzivnog i efikasnog procesa“ kao i da „efikasno sprovede i nadgleda strategiju i akcioni plan za inkluziju Roma“.

 

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…