Naslovna Politika EU PRO: Drugi javni poziv za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima

EU PRO: Drugi javni poziv za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima

4 minuta za čitanje
0
123
Konkurs EU PRO program

Beograd, 27. septembar 2019. – Razvojni program EU PRO objavio je drugi javni poziv za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima koja se bave proizvodnjom, a registrovana su u periodu od 2014-2018. godine u 99 gradova i opština  koje su uključene u realizaciju programa.

Poziv je otvoren do 10. novembra 2019. godine.

Evropska unija (EU) će putem ovog poziva pružiti podršku malom biznisu i unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u vrednosti od 2,5 miliona evra.

Opredeljena sredstva namenjena su za nabavku opreme i uvođenje usluga sa ciljem da se unapredi proizvodnja i tržišni potencijal privrednih subjekata i doprinese povećanju zaposlenosti.

Evropska unija preko EU PRO programa u saradnji sa Vladom Republike Srbije ovim sredstvima pomaže preduzetnike, mikro i mala preduzeća da nabave ili uvedu nove proizvodne tehnologije kako bi uvećali produktivnost, unapredili kvalitet postojećih ili razvili nove proizvode te tako bili konkurentniji na tržištu i otvorili nova radna mesta”, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO.

Kako bi pozitivan društveni uticaj bio još veći preduzetnici i preduzetnice se posebno ohrabruju da osmisle i sprovedu društveno odgovorne aktivnosti koje će doprineti njihovim lokalnim zajednicama.

Pojedinačni iznos bespovratnih sredstava može biti od 10.000 do 30.000 evra, dok brzo rastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogu da konkurišu i za iznose do 70.000 evra.

Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2018. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

Takođe, korisnici/ce sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto, odnosno 30 odsto ako apliciraju za sredstva veća od 30.000 evra.

Da je ovo konkretna podrška privredi i preduzetništvu na lokalnom nivou govori podatak da je 106 preduzeća kroz prvi poziv dobilo od Evropske unije više od dva miliona evra sredstava za nabavku opreme, uz očekivano povećanje prihoda i izvoza od 9,4 miliona, odnosno 2,3 miliona evra. Još važnije, oni su do sada otvorili 115 novih radnih mesta i sproveli niz aktivnosti društveno odgovornog poslovanja pomažući školama, vrtićima i ugroženim grupama stanovništva u svojim zajednicama”, dodala je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Dezir osudio incident sa novinarima Televizije N1 u Srbiji

Beč, 18. oktobar 2019. – Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir osudio je danas …