Naslovna Politika Evropska unija EU usporava planove Danske da izbaci iz upotrebe kola na fosilno gorivo

EU usporava planove Danske da izbaci iz upotrebe kola na fosilno gorivo

2 minuta za čitanje
0
109
automobili

Brisel, 19. jul 2019. – Aktuelna vlada Danske, kao i prethodna, postavila je za cilj da do 2030. prekine prodaju automobila na fosilno gorivo.

Međutim, dostizanje tog cilja mogla bi da blokira EU.

U pismu evropske komesarke za unutrašnje tržište Elžbiete Bjenjkovske danskom parlamentarnom odboru za Evropu navodi se da bi zabrana vozila na benzin i dizel bila u suprotnosti sa pravom EU, preneo je dnevni list Berlingske.

Zabrana prodaje, uvoza ili registracije kola na benzin ili dizel od strane neke članice predstavljala bi kršenje propisa odobrenih na nivou EU, navela je Bjenjkovska u pismu.

Da bi Danska mogla da sprovede zabranu, morali bi da se promene zakoni EU. “Nije verovatno da se to dogodi do 2030.“, smatra profesor političkih nauka na Univezitetu Kopenhagen Peter Nedergard.

Prema njegovim rečima, ključni razlozi što se to neće dogoditi su nemački interes u auto-industriji i zakoni koji važe za proizvođače automobila.

Jasno je da su električni automobili prekogranični fenomen. Automobili se voze preko nacionalnih granica i prave se i prodaju širom EU. Zato ta oblast mora da bude regulsana na nivou EU“, kazao je Nedergard.

Kako je dodao, “postavlja se pitanje regulisanja električnih vozila. Razumljivo je da Nemačka, kao vodeći proizvođač kola, tu ima veliki interes“, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Trifunović: Potezi PSG mogu jedino da se tumače kao poštovanje i sprovođenje Sporazuma sa narodom

Beograd, 19. septembar 2019. – Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Tri…