Naslovna Politika Evropska unija Eurobarometar: Građani EU svesniji svojih prava

Eurobarometar: Građani EU svesniji svojih prava

4 minuta za čitanje
0
101
Evropa

Brisel, 21. jul 2020. – Novo istraživanje Eurobarometra o građanstvu EU i demokratiji pokazuje da su građani EU svesniji svojih prava.

Novo istraživanje Evropske komisije pokazuje da je velika većina Evropljana (njih 91 %) upoznata s pojmom „građanin Evropske unije”.

To je najviši procenat od 2007., a od 2015., kada je zabeleženo 87 %, i u stalnom je porastu. Većina Evropljana dobro je informisana o svojim biračkim pravima na nacionalnom i evropskom nivou. Evropska komisija pokreće i javne konsultacije o pravima građana EU.

Prema istraživanju, više od šest od deset Evropljana (65 %) upoznato je s pojmom „građanstvo Evropske unije” i zna što to znači, dok je gotovo svaki treći (26 %) čuo za njega.

Građani su naročito svesni prava na podnošenje pritužbe institucijama Evropske unije (89 %), prava na boravak u bilo kojoj državi članici EU (85 %) i, ako se nalaze u drugoj državi članici, prava na to da se prema njima postupa na jednak način kao prema državljanima te države članice (81 %).

Iako se broj Evropljana koji znaju šta učiniti ako se njihova prava, kao građana EU, ne poštuju stalno povećava, samo 37 % ispitanika smatra da je dobro informisano.

To predstavlja porast od 11 procentnih poena u odnosu na 26 % zabeleženih 2015.

Naposletku, 92 % ispitanika izjavilo je da bi tražilo podršku delegacije EU ako bi se nalazili u zemlji izvan EU u kojoj ne postoji konzulat ili ambasada njihove zemlje, a potrebna im je pomoć.

Na pitanje o slobodnom kretanju 84 % ispitanika izjavilo je da smatra da slobodno kretanje građana EU unutar Evropske unije generalno donosi koristi privredi njihove zemlje. To pokazuje porast od 13 procentnih poena od 2015., kada je 71 % građana prepoznalo prednosti slobodnog kretanja. Istraživanje Eurobarometra sprovedeno je pre nego što su u većini država članica radi suzbijanja pandemije bolesti COVID-19 uvedene mere ograničenja kretanja.

 Istraživanje Eurobarometra uključivalo je i pitanja o biračkim pravima građana EU.

Malo više od sedam od deset ispitanika (71 %) zna da evropski građanin koji živi u drugoj zemlji EU ima pravo glasati ili kandidovati se na izborima za Evropski parlament.

Na pitanje o izborima za Evropski parlament 2019. velika većina ispitanika izjavila je da bi bili skloniji glasanju kada bi znali više ili imali bolje informacije o izborima generalno i uticaju EU na svakodnevni život.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …