Naslovna Borba protiv korupcije Europolis i grad Valjevo zajedno će raditi na izradi lokalnog antikorupcijskog plana

Europolis i grad Valjevo zajedno će raditi na izradi lokalnog antikorupcijskog plana

3 minuta za čitanje
0
1,489
Valjevo

Valjevo, 11 avgust 2018. – Centar za razvoj demokratskog društva „Europolis“ iz Novog Sada, uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije, sprovodiće u Valjevu projekat „Izrada Lokalnog akcionog plana (LAP) za borbu protiv korupcije i tela za praćenje“.

Novosadska organizacija je na nedavnom konkursu Agencije za borbu protiv korupcije osvojila 82,1 poen i na osnovu toga joj je dodeljeno 1.700.000 dinara za realizaciju projekta.

Podsećamo, Akcionim planom za Poglavlja 23 bilo je predviđeno da se do 30. juna 2017. završi proces izrade lokalnih antikorupcijskih planova i uspostavljanja tela za praćenje primene mera iz ovog dokumenta.

Na osnovu istraživanja koje je, od 22. maja do 3. juna 2017.  i od 1. do 7. jula 2017, sproveo Biro za društvena istraživanja (BIRODI) nijedna lokalna samouprava taj posao nije završila u roku.

Inače, na osnovu konačne liste vrednovanja i rangiranja projekata koju je konkursna komisija utvrdila i uputila direktoru Agencije za borbu protiv korupcije doneta je odluka o dodeli finansijskih sredstava organizacijama civilnog društva za realizaciju pet projekata u oblasti borbe protiv korupcije.

Pet izabranih projekata koje će u narednih godinu dana sprovoditi: „Transparentnost Srbija”, „Bečejsko udruženje mladih”, „Centar za razvoj demokratskog društva Europolis”, „Centar za demokratske aktivnosti” i „Biro za društvena istraživanja” imaju za cilj da pomognu izabranim jedinicama lokalnih samouprava (JLS) da izrade lokalni antikorupcijski plan (LAP) i formiraju telo za praćenje njegovog sprovođenja u skladu sa Modelom Agencije, kao i da unaprede kadrovske kapacitete JLS za buduću samostalnu izradu i praćenje primene lokalnih javnih politika. 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vasilić: Građani treba da spreče privatizaciju javne svojine

Beograd, 20. jul 2020. – Članica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Jelisaveta …