Naslovna Politika Evropska unija Eurostat: Irska domaćinstva najviše troše na restorane, rumunska najmanje

Eurostat: Irska domaćinstva najviše troše na restorane, rumunska najmanje

2 minuta za čitanje
0
100
restoran

Brisel, 08. januar 2020. – Na ugostiteljske usluge u restoranima, kafeima, kantinama… domaćinstva u EU potrošila su više od 600 milijardi evra, što odgovara 3,8% BDP EU.

Troškovi za ugostiteljske usluge predstavljali su 7% ukupne potrošnje domaćinstava u 2018. godini, objavio je Eurostat.

Udeo rashoda za ugostiteljske usluge u ukupnoj potošnji domaćinstava bio je najveći u Irskoj (14,4%) a slede Španija (13%), Malta (12,6%) i Grčka (12,4%).

S druge strane, izdvajanja za ugostiteljske usluge bila su najmanja u Rumuniji (1,9% ukupne potrošnje domaćinstava), Poljskoj (3%) i Litvaniji (3,4%).

Između 2008. i 2018. udeo potrošnje za te usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava povećan je u većini članica pri čemu najviše na Malti – sa 8,2% na 12,6%, odnosno za 4,4 procentna poena. Slede Irska sa rastom od 2,9 procentnih poena i Mađarska sa 2,5.

Istovremeno je udeo troškova za ugostiteljske usluge u ukupnoj potrošnji domaćinstava u posmatranom periodu pao u četiri članice – u Rumuniji za jedan procentni poen a u Španiji, Slovačkoj i Britaniji za nešto manje od toga. U Luksemburgu je ta potrošnja stagnirala, pokazuju podaci Evropske statističke službe, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mijatović: Negiranje genocida slabi sposobnost društva da na vreme primeti reči i dela koja mogu dovesti do novih zločina

Strazbur, 11. jul 2020.- Zaštita istine od onih koji je negiraju i pravda za žrtve srebren…