Naslovna Politika Evropska unija Eurostat objavio podatke o distribuciji prihoda i bogatstva unutar nacionalnih ekonomija

Eurostat objavio podatke o distribuciji prihoda i bogatstva unutar nacionalnih ekonomija

2 minuta za čitanje
0
127
analiza

Brisel, 19. jul 2019. – Petina stanovnika Srbije koja dobija najveće prihode ima, u proseku, 9,4 puta veće prihode od petine sa najmanjim prihodima, pokazuju podaci Evropske statističke službe (Eurostat).

Ta razlika je manja u EU, gde su prihodi petine sa najvećim prihodima u proseku pet puta veći od prihoda petine sa najmanjim prihodima.

Način na koji se prihodi i bogatstvo distribuiraju u društvu određuje da li i u kojoj meri pojedinci imaju jednak pristup robi i uslugama proizvednim unutar nacionalne ekonomije.

Jedna od mera distribucije prihoda je odnos ukupnih prihoda 20% populacije koja prima najveće prihode i 20% sa najmanjim prihodima (tzv. odnos kvintilnog prihoda).

U 2017. je odnos kvintilnog prihoda u EU bio 5,1 , objavio je Eurostat.

U članicama EU najmanja nejednakost u prihodima registrovana je u Češkoj i Sloveniji – 3,4 , a koeficijent ispod četiri imaju i Finska, Slovačka i Belgija.

S druge strane, nejednakost je mnogo veća u Grčkoj, Letoniji, Rumuniji i Španiji, iznad šest, i u Litvaniji, iznad sedam, a najveća je u Bugarskoj, gde su prihodi petine na vrhu nešto više od osam puta veći od petine koja je po prihodima na dnu.

Od zemalja van EU, navedeni su podaci za Severnu Makedoniju, Tursku i Norvešku.

U Severnoj Makedoniji su prihodi onih iz kvintila na vrhu nešto više od šest puta veći od prihoda onih iz kvintila na dnu, u Turskoj gotovo devet a u Norveškoj nepuna četiri puta., prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropski parlament pokrenuo postupak izbora novog evropskog ombudsmana

Brisel, 03. decembar 2019. – Poslanici nadležnog odbora Evropskog parlamenta će saslušati …