Naslovna Vesti Evropska unija Evropa 2020. imala najtopliju godinu

Evropa 2020. imala najtopliju godinu

2 minuta za čitanje
0
251
Evropa

Brisel, 22. april 2021. – Evropa je prošle godina zabeležila najtopliju godinu od kada se vrše merenja, a Arktik je imao leto sa ekstremnim požarima u prirodi, najviše zbog tankog snežnog pokrivača, što su sve posledice intenziviranja klimatskih promena, saopštila je posmatračka služba EU “Kopernik”.

Posmatračka naučna služba EU “Kopernik”, objavila je da je prosečna temperatura u Evropi u 2020. godini bila najviša do sada i za najmanje 0,4 stepena Celzijusa iznad sledećih pet najtoplijih godina, a sve je to zabeleženo u poslednjih 10 godina, prenosi Rojters.

Temperature rastu tokom svih godišnjih doba u Evropi“, izjavila je Freja Vamborg, viši naučni savetnik u ovoj službi.

Ona je saopštila i da je na Arktiku zabeležena „spektakularna godina“, i kao primer navela da je tokom leta registrovan rekordan broj šumskih požara u arktičkom Sibiru, kome su najviše doprineli visoke temperature i snežni pokrivač niži od proseka.

Prošlogodišnja zima u arktičkom Sibiru je bila je toplija za 4,3 stepena Celzijusa od prosečne zimske tempereture u periodu od 1981. do 2020. Godine, a u celoj Evropi za 3,4 u odnosu na isti prosek.

“Kopernik” je saopštio i da je 2020. bila jedna od tri najtoplije zabeležene godine u celom svetu i tako potvrdio nalaze koje je ove nedelje objavila Svetska meteorološka organizacija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…