Naslovna Vesti Evropska unija Evropa će imati problema sa vodom

Evropa će imati problema sa vodom

2 minuta za čitanje
0
862
Voda

Izgledi za prirodne nepogode povezane sa vodom u Evropi u narednim decenijama veliki su zbog problematičnih sistema vodosnabdevanja, povećanja tražnje vode i zagađenja, upozoravaju iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i navode da će 2050. godine 40% svetske populacije živeti u regionima koje imaju znatne probleme sa vodom.

U novom izveštaju OECD ukazuje se i na neka pozitivna rešenja Francuske koja se tiču smanjenja opasnosti od poplava i zaštite kvaliteta vode. EU sa svoje strane poziva na dosledno sprovođenje zakona kako bi se osiguralo dovoljno vode dobrog kvaliteta za sve potrošače u Uniji.

Iz "kluba bogatih" pozivaju vlade da pojačaju napore da unaprede efikasnost vodosnabdevanja i umanje posledice povećane globalne tražnje i klimatskih promena u vidu nestašica i poplava.

Izveštaj "Bezbednost vode za bolji život" objavljen je za vreme Svetske nedelje vode (1-6. septembar) tokom koje je održan i godišnji skup u organizaciji Međunarodnog instituta za vodu u Stokholmu sa ciljem da se ukaže na globalne izazove povezane sa vodom.

Planeta će, kako se navodi u izveštaju OECD, sredinom veka imati barem devet milijardi ljudi, pa će pritisak na snabdevanje biti veliki, što bi za posledicu moglo da ima nestašice vode. Uz to će, prema procenama OECD, gotovo 20% svetske populacije patiti zbog poplava.

Vrednost imovine u svetu kojoj preti rizik od poplava do 2050. godine OECD prognozira na oko 35 hiljada milijardi evra.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…