Naslovna Vesti Evropska unija Evropa najviše reciklira papir

Evropa najviše reciklira papir

3 minuta za čitanje
0
986

Evropa, kako su pokazala najnovija istraživanja, reciklira više od 70% papira i kartona pa su to materijali koji se najviše recikliraju na kontinentu.

Međutim, druge vrste otpada zatrpavaju deponije i postrojenja za spaljivanje. Više od 70% papira reciklira 13 evropskih zemalja a istovremeno se smanjuje broj onih koje recikliraju manje od 60% stare hartije. U EU 60% ukupnog otpada završi na deponijama ili se spaljuje,  što je izuzetno loše po čovekovu okolinu.

Evropski savet za reciklažu papira (ERPC) objavio je da je reciklaža papira povećana u poslednjih 20 godina za oko 30% i u 2012. godini je prerađeno 71,7% stare hartije.

Izveštaj Saveta pokazao je i da su se u 2012. godini papirna vlakna u Evropi u proseku ponovo koristila tri i po puta prema 2,4 puta u ostalom delu sveta.

Potrošnja papira u Evropskoj uniji smanjena je za 13% u poređenju sa nivoom iz 1998. godine dok je količina recikliranog papira povećana jedan i po put, što se u Savetu ocenjuje kao "značajno postignuće".

Komentarišući rezultate istraživanja, sekretar Saveta Jori Ringman-Bek rekao je da su godinama ulagani veliki napori da se građanima, kancelarijskim radnicima i porodicama pojednostavi prikupljanje papira za reciklažu.

"Podaci iz izveštaja dokazuju da je reciklaža papira jedna prava 'mejd in Jurop' industrija. I, u skladu sa politikama EU, treba osigurati da to i ostane", istakao je Ringman-Bek.

Opširnije i istraživanju Evropskog saveta za reciklažu papira (ERPC) možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…