Naslovna Vesti Evropska unija Evropa odvojila zagađenje vode i rast

Evropa odvojila zagađenje vode i rast

2 minuta za čitanje
0
2,751

Zagađenje evropskih voda hemikalijama smanjeno je u poslednjih deset godina, uprkos ekonomskom rastu i povećanju populacije, što pokazuje da je veliki deo evropske industrije uspeo da raskine vezu između rasta proizvodnje i većeg zagađenja životne sredine.

Iako je to generalni trend, rezultati se od zemlje do zemlje razlikuju. Tako je Austrija i povećala rast u prerađivačkoj industriji i smanjila zagađenje vode, Francuska i Britanija su smanjile zagađenje ali im je i rast u prerađivačkoj industriji usporio, dok je u Belgiji, Poljskoj i Slovačkoj rast u prerađivačkoj industriji oslabio a zagađenje vode je poraslo.

U novom istraživanju Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) poredila je ukrštala uglavnom Eurostatove podatke o zagađenju, privrednom rastu, povećanju populacije … i dobila indikatore zagađenje od strane prerađivačke industrije, poljoprivrede i domaćinstava.
 
"Podaci pokazuju da Evropa generalno ide u pravom smeru kada je reč o smanjenju zagađenjenja vode hemikalijama, koje je glavni uzrok eutrofikacije. Međutim, problem zagađenja i dalje je veliki", ističe se u izveštaju Agencije.

Do eutrofikacije, odnosno cvetanja vode, dolazi kada u reke i jezera dospe previše hemikalija (obično azota i fosfora) iz poljoprivrede ili drugih industrijskih aktivnosti i stimuliše bujanje algi koje guše živi svet.

Opširnije o istraživanju Evropske agencije za životnu sredinu možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…