Naslovna Kultura Evropljani se manje bave kulturom

Evropljani se manje bave kulturom

5 minuta za čitanje
0
830

Evropljani se manje nego pre pet godina bave kulturnim aktivnostima, kao izvođači ili posmatrači, a pad se beleži kod svih kulturnih aktivnosti, osim kod posete bioskopima, gde je ubeležen rast za procentni poen, na 52%, pokazalo je novo specijalno istraživanje Evropske komsije Eurobarometar. Kao glavni razlozi za manje angažovanje u kulturnim aktivnostima navode se nedostatak interesovanja i vremena i, u manjoj meri, novca. Istraživanje je pokazalo i da više od polovine ispitanika u Evropi koristi internet u svrhu kulture, pri čemu gotovo trećina barem jednom nedeljno.


Samo 38% građana Evropske unije u 2012. godini je učestvovalo u kulturnim aktivnostima, poput plesa ili fotografije, dok je među onima koji "pasivno" učestvuju u kulturi udeo onih koji svoje angažovanje ocenjuju visokim ocenama smanjen na 18% sa 21% u 2007.
 
Evropska komesarka za obrazovanje i kulturu Andrula Vasiliu reagujući na rezultate istraživanja izrazila je zabrinutost zbog toga što se manje Evropljana uključuju u kulturne aktivnosti kao izvođači, proizvođači ili potrošaci, dodajući da to zahteva novi vid angažmana vlada.
 
"Kulturni i kreativni sektori treba da se adaptiraju kako bi zadobili novu publiku i nove modele finansiranja" istakla je Vasiliu.
 
Građani EU, pokazalo je istraživanje, kulturne događaje najčešće prate gledanjem ili slušanjem kulturnih TV i radio programa – to je u 2012. godini praktikovalo 72% ispitanika barem jednom u proteklih 12 meseci, što je za šest procentnih poena manje nego 2007, kada je rađeno prethodno, prvo istraživanje navika u kulturi u EU.
 
Za praćenjem TV i radio programa sledi čitanje knjiga, što praktikuje 68% građana ili za tri procentna poena manje nego u prethodnom istraživanju. Najmanje popularni su odlasci u operu, na balet ili ples, što je 2012, kao i 2007. godine, radilo 18% anketiranih.
 
Gledano prema učestalosti bavljenja kulturom, bez obzira na vid kulturnih aktivnosti – od čitanja do odlaska u muzeje, najbolje su plasirane zemlje sa severa EU a predvode ih Švedska, gde 43% ispitanika svoje učešće u kulturnim aktivnostima ocenjuje kao visoko ili veoma visoko, Danska (36%) i Holandija (34%).
 
Na drugoj strani su Grčka, gde samo 5% građana smatra da je veoma prisutno u kulturnim dešavanjima, Portugalija i Kipar (po 6%), Rumunija i Mađarska (po 7%) i Italija (8%).
 
Pored toga, 34% građana EU kaže da nikada ili gotovo nikada ne učestvuje u kulturnim aktivnostima, što je za četiri procentna poena više nego pet godina ranije. U nekim zemljama broj takvih je osetno povećan – u Mađarskoj za 26 procentnih poena, na 54%, Rumuniji za 14 procentnih poena, na 55%, a u Grčkoj za osam procentnih poena, na 63%.

Opširnije o istraživanju Eurobarometra možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Novi roman Saše Obradovića u izdanju Arhipelaga

Beograd, 03. decembar 2021. – Novi roman Saše Obradovića Ocena dokaza upravo je obja…