Naslovna Politika Evropska unija Evropljani svesni prednosti koje pruža EU, brinu zbog njenog kursa

Evropljani svesni prednosti koje pruža EU, brinu zbog njenog kursa

9 min read
0
74
građani

Pariz, 14. maj 2019. – Gotovo polovina građana deset evropskih zemalja, među kojima i Srbije, smatraju da je Evropska unija na pogrešnom koloseku, pokazuje nova anketa globalne agencije Ipsos.

Istraživanje je pokazalo i da gotovo isti procenat učesnika ankete veruje da su pravila Unije formulisana tako da pogoduju bogatima i moćnima, a u takvom razmišljanju prednjače stanovnici Srbije.

U anketi koja je obuhvatila punoletne građane deset evropskih zemalja među kojima i Srbije, da se stvari u EU kreću pogrešnim putem ocenilo je u proseku 48% učesnika. Po tom pitanju najpesimističnije zemlje su Italija (57%), Francuska (54%) i Velika Britanija (52%), dok najmanje negativno mišljenje imaju Poljaci (40%) i Španci (41%).

Svega 28% ispitanika reklo je da se Evropa kreće u pravom smeru, a jedna četvrtina, 25%, nije znala da odgovori.

Ipak, sa izuzetkom Nemačke, u svim zemljama je u odnosu na 2017. godinu opao pesimizam u pogledu pravca kretanja EU, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da Srbija, iako jedina nečlanica EU među deset anketom obuhvaćenih evropskih zemalja, sa 65% prednjači u uverenju da pravila Unije da idu na ruku bogatima i moćnima. Slede Belgija i Italija sa po 50%, a najmanje takvo mišljenje dele u Poljskoj i Švedskoj, sa po 38%.

U proseku 52% građana evropske desetorke strahuju da lideri EU ne mare za običnog čoveka, a i tom stavu prednjači Srbija sa 58%. Slede Belgija (57%), Francuska (56%) i Italija (52%), dok su na začelju po broju onih koji dele to mišljenje Mađarska i Nemačka sa po 48% i Poljska sa 47%.

Na pitanje da li veruju da je njihova zemlja danas zahvaljujući evropskom projektu jača ili slabija nego što bi bila bez njega, u anketi je na nivou svih deset zemalja 12% građana ocenilo da je mnogo jača, 29% da je donekle jača, a 13% da je slabija i 11% da je mnogo slabija. Da nema razlike ocenilo je 21%, dok 14% nije znalo da odgovori.

Da je njihova zemlja zahvaljujući evropskom projektu postala mnogo snažnija ili snažnija najviše veruju Poljaci, ukupno 62%. Svega 12% Poljaka misli da je zemlja zbog evropskog projekta postala slabija nego što bi bila bez njega, a 13% misli da ne bi bilo razlike. Po uverenju da je EU ojačala njihovu zemlju slede Mađari, Šveđani i Španci.

Na drugom kraju tabele su Italija, Francuska i Srbija. U Italiji i Francuskoj 28% odnosno 25% građana misli da je njihova zemlja postala jača, a 38% i 35% da je slabija.

U Srbiji 2% učesnika ankete ocenilo je da je zemlja postala mnogo snažnija, a 22% da je donekle snažnija, a ukupno 30% misli da je postala mnogo, ili donekle slabija. Čak 35% veruje da proces povezivanja Evrope nije imalo nikakav uticaj na snagu Srbije.

U istraživanju je postavljeno i pitanje da li je evropski projekat samu Evropu učinio snažnijom, i na njega je 48% građana devet zemalja EU odgovorilo da je Evropa zahvaljujući evropskom projektu snažnija nego što bi bila inače, a 19% je ocenilo da je postala slabija.

U Srbiji je takođe 48% učesnika ankete ocenilo da je EU ojačala Evropu, a 13% je ocenilo suprotno.

Na pitanje o konkretnim progodnostima koje je evropski projekat doneo u poslednjih 60 godina, gotovo tri četvrtine učesnika ankete, njih 73%, istaklo je slobodu putovanja između evropskih država.

Na drugom mestu građani su sa 66% istakli unapređenje trgovine između država, a na trećem sa 60% širu ponuda robe i usluga. Slede sa 59% miroljubivi odnosi među Evropljanima, i sa 49% doprinos u oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da manje od polovine Evropljana, 41%, misli da je EU doprinela porastu životnog standarda u njihovoj zemlji, a svega 23% je izrazilo zadovoljstvo doprinosom evropskog projeka u oblasti migracija.

U pogledu životnog standarda pokazalo se da je raspon od države do države veoma velik, pa tako u pozitivan doprinos EU veruje 67% Poljaka i 52% Španaca, ali svega 26% Italijana i 22% Francuza.

Učesnici ankete u Srbiji takođe su na prvom mestu sa 78% istakli prednosti koje je EU donela kada je reč o putovanju između država, a zatim sa 71% i 67% slede trgovina između evropskih država i ponuda roba i usluga.

Uloga EU u uspostavljanju miroljubivih odnosa ocenjena je sa 52%, a njen doprinos jačanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava 48%.

Ipak, svega jedna trećina građana misli da je EU zaslužna za porast životnog standarda u Srbiji, a svega 18% ima pozitivno mišljenje o uticaju EU u oblasti migacije.

Agencija Ipsos Global istraživanje je sprovela od 22. marta do 5. aprila putem onlajn ankete među punoletnim građanima Belgije, Francuske, Italije, Mađarske, Nemačke, Pojske, Španije, Švedske, Velike Britanije i Srbije, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Kampanja ekstremnih desničarskih partija nastoji da, za izbore za Evropski parlament, privuče mlade

Brisel, 16. maj 2019. –  Krajnje desničarske evropske partije udvaraju se mladi…