Naslovna Vesti Evropska unija Evropljani žele da glasaju za predsednika Komisije

Evropljani žele da glasaju za predsednika Komisije

3 minuta za čitanje
0
694

Evropski građani skloniji su da izađu na glasanje ako im se pruži prilika da biraju ko će biti sledeći predsednik Evropske komisije, pokazala su najnovija istraživanja koja ukazuju i da se više od polovine anketiranih građana oseća Evropljanima.

Oko 40% građana smatra da se njihov glas čuje u Evropskoj uniji a 60% misli da se glas njihove zemlje čuje u EU. Kao najpozitivnije od evropskih integracija 56% ispitanika navodi slobodu kretanja, 53% mir među članicama, 24% zajedničku evropsku valutu a 23% program Erazmus. Evropljane najviše brinu nezaposlenost, socijalna nejednakost i javni dugovi članica.

Za specijalni izveštaj Evropske komisije Eurobarometar, koji je Evropski parlament objavio 6. septembra, anketirano je 27.600 građana Evrope koji su godinu dana pred izbore iskazali svoje stavove o EU.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 22. do 25. maja 2014. godine u svim članicama EU. Biće to osmi saziv Parlamenta od prvih direktnih izbora 1979.

U predstojećoj kampanji evropske političke partije predstaviće svoje kandidate za mesto predsednika Evropske komisije. Na pitanje šta o tome misle, 55% ispitanika odgovorilo je da će ih to podstaći da izađu na izbore.

U Evropskom parlamentu nadaju se da će na glasače pozitivno delovati činjenica da su im kandidati poznati i da to će doprineti većoj izlaznosti na izborima u maju.

"Znatan broj građana kaže da će biti mnogo spremniji da izađu na izbore ako glasanje za Evropski parlament znači da će glasati i za predsednika Komisije", rekao je za EurActiv.comportparol Parlamenta Haume Dač (Jaume Duć).

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Spremo: Bez stava Venecijanske komisije o novom tekstu ustavnih amandmana

Beograd, 29. septembar 2021. – Venecijanska komisija ovih dana drži niz različitih s…