Naslovna Politika Evropska unija Evropol dobio prvu direktorku

Evropol dobio prvu direktorku

3 min read
0
270
Evropol

Hag, 12. mart 2018. – Generalna komesarka savezne policije Belgije Katrin De Bol biće prva žena na čelu policijske agencije EU.

Nova šefica Evropola obavezala se da će uložiti više u unapređenje kapaciteta agencije za analizu bezbednosnih pretnji.

Katrin De Bol (Catherine De Bolle) dužnost izvršnog direktora Evropola preuzeće 1. maja, kada se povuče Britanac Rob Vejnrajt (Wainright), saopštila je EU.

Vejnrajt je na čelu Evropola, čije je sedište u Hagu, bio od 2009. godine.

"Evropol treba da investira još više u analitičke kapacitete", rekla je De Bol u poruci na Tviteru. "Treba da udružimo resurse i znanje kako bismo imali strateški pogled na budućnost, na pretnje po bezbednost evropskih građana", dodala je ona.

S obzirom da je njeno imenovanje obznanjeno na Međunarodni dan žena, De Bol je pohvalila napredovanje žena na radnom mestu ali i rekla da mnogo žena i dalje bira porodicu umesto karijere.

"Kada sam pre šest-sedam godina postala generalna komesarka, mislila sam da su predrasudu nestale. Ali, to nije istina", rekla je De Bol, prenela je agencija AFP.

Ona je kazala i da je žena dobar slušalac, što je važno u policijskom poslu da bi se otkrilo šta se dešava na terenu.

Savet EU je imenovao je De Bol na četvorogodišnji mandat, uz mogućnost još jednog mandata.

Evropol povezuje više od 1.000 agencija za sprovođenje zakona i svake godine učestvuje u gotovo 50.000 prekograničnih istraga transnacionalnih pretnji od kriminala i terorizma.

De Bol je izabarana među kandidatima koje je predložila uprava Evropola a njeno imenovanje podržao je ranije i nadležni odbor Evropskog parlamenta, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Registrovana evropska građanska inicijativa “Jedi izvorno!”

Brisel, 21. septembar 2018. – Koledž komesara odlučio je da registruje evropsku građ…