Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija objavila nove smernice za digitalne kompetencije

Evropska komisija objavila nove smernice za digitalne kompetencije

2 minuta za čitanje
0
145
Marija Gabrijel

Brisel, 14. jul 2020. – Evropska komisija je objavila nove smernice kako bi građanke i građani Evrope, uz pomoć nastavnog osoblja i poslodavaca, stekli digitalne veštine potrebne za opstanak na tržištu rada nakon pandemije korona virusa.

Izveštaj o digitalnim kompetencijama i smernice za sprovođenje sadrže praktične korake, ključne mere, savete i resurse na internetu za najprimereniju primenu evropskog okvira digitalnih kompetencija (DigComp), od obrazovanja do održivog zapošljavanja i preduzetništva.

„Socijalno distanciranje je proteklih meseci promenilo način na koji komuniciramo, istražujemo i inoviramo na radnom mestu i moramo svim građankama i građanima pružiti odgovarajuće digitalne veštine kako bismo i dalje mogli poslovati na taj način“, izjavila je Marija Gabrijel, komesarka EU za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Podrška za upravljanje digitalnom tranzicijom u središtu je evropskog programa veština. Komisija će tokom jeseni predstaviti ažurirani  akcioni plan za digitalno obrazovanje i komunikaciju o stvaranju evropskog prostora obrazovanja.

Evropski okvir digitalnih kompetencija (DigComp) podupiraće rad zemalja, preduzeća i socijalnih partnera u razvoju digitalnih kompetencija. U studijama slučaja u izveštaju prikazani su praktični primeri razvoja digitalnih kompetencija, a u Vodiču navode se posebne smernice, primeri i korisni resursi za upotrebu DigCompa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Kipra i Malte zbog šeme “zlatnog pasoša”

Brisel, 20. oktobar 2020. – Evropska komisija pokrenula je postupke protiv Kipra i Malte z…