Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija objavila rezultate godišnjeg pregleda opterećenosti za 2019.

Evropska komisija objavila rezultate godišnjeg pregleda opterećenosti za 2019.

2 minuta za čitanje
0
725
Evropska komisija

Brisel, 13. avgust 2020. – Evropska komisija objavila je rezultate godišnjeg pregleda opterećenosti za 2019.

U pregledu se predstavlja šta Evropska unija čini da pojednostavi zakonodavstvo, smanji regulatorno opterećenje i izbegne donošenje suvišnih propisa.

Godišnji pregledi deo su Agende za bolju regulativu i Programa REFIT koji je pokrenut 2012.

U pregledu za 2019. predstavljene su inicijative za smanjivanje opterećenja u nizu oblasti, kao i završni izveštaj platforme REFIT.

Ukupno je tokom 2019. prihvaćena 31 inicijativa sa ciljem pojednostavljenja i smanjivanja opterećenja,  završeno je 14 evaluacija i provera primerenosti, a u postupku je 79 inicijativa i minimalno 49 evaluacija.

Evropska komisija će na osnovu dosadašnjih iskustava nastaviti uklanjati administrativna opterećenja.

U maju 2020. osnovana je nova grupa na visokom nivou pod nazivom „Platforma Fit for Future” koja će joj u tome pomagati, a poseban naglasak biće na iskorišćavanju potencijala digitalizacije; nova platforma zamenjuje platformu REFIT i oslanja se na dosadašnja iskustva.

Pored toga, portal „Iznesite svoje mišljenje” namenjen javnim raspravama obnovljen je kako bi građani lakše iznosili svoja mišljenja o zakonodavnim predlozima Komisije.

Komisija će na jesen izneti svoje predloge za dodatno pojednostavljivanje propisa EU i poboljšavanje transparentnosti zakonodavnog postupka. Biće uveden i pristup „jedan za jedan” – ako novi propis predstavlja dodatno opterećenje za građane i kompanije, ukida se ekvivalentno postojeće opterećenje u toj oblasti.

Tim merama Komisija nastoji ostvariti ciljeve u oblastima zaštite životne sredine, socijalne politike i u digitalizacije uz minimalne troškove i angažovanje šire javnosti i poslovne zajednice.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Kipra i Malte zbog šeme “zlatnog pasoša”

Brisel, 20. oktobar 2020. – Evropska komisija pokrenula je postupke protiv Kipra i Malte z…