Naslovna Politika Evropska unija Evropska komisija objavila smernice o etičkim standardima za komesare koji učestvuju na evropskim izborima

Evropska komisija objavila smernice o etičkim standardima za komesare koji učestvuju na evropskim izborima

4 min read
0
82
Evropska komisija

Brisel, 8. februar 2019. – Evropska komisija objavila je detaljne i praktične smernice o etičkim standardima za članove Komisije koji učestvuju u izbornoj trci za Evropski parlament u maju a koje garantuju usklađenu primenu revidiranog Kodeksa ponašanja za članove EK.

Novi Kodeks ponašanja omogućava evropskim komesarima da aktivno učestvuju u izbornoj trci za EP i istovremeno obavljaju dužnosti komesara.

Predsednik EK Žan-Klod Junker je krajem 2016. predložio novi Kodeks ponašanja kako bi se komesarima, listom iskusnim i visokokvalifikovanim političarima, eksplicitno dopustilo aktivno učešće u izbornoj trci za EP, između ostalog u svojstvu vodećih kandidata (špicenkandidata) za funkciju predsednika EP, bez obaveze privremenog povlačenja s dužnosti u EK.

Izmenjeni Kodeks ponašanja stupio je na snagu u januaru 2018.

"Od samog početka sam želeo da ova Komisija bude politička. Punu političku odgovornost za sve odluke ove EK snose komesari. Istovremeno, od njih očekujem da u potpunosti i lično budu u kontaktu s građanima. Aktivno učešće u predstojećim izborima za EP je neizostavan deo tog angažmana. Zato sam izmenio Kodeks ponašanja kako bi se komesarima omogućilo da učestvuju u izbornoj trci, a da pritom ne moraju da napuštaju EK, pod uslovom da svoje izborne aktivnosti drže strogo odvojene od svojih institucionalnih aktivnosti", rekao je Junker.

U smernicama se navodi da komesari koji učestvuju u izbornoj kampanji moraju da obaveste predsednika EK o tome i da osiguraju da zbog kampanje ne trpe njihove dužnosti kao komesara, posebno sada, kada EP i Savet završavaju brojne važne zakone.

Ističe se da komesari koji učestvuju u kampanji neće moći da koriste ljudske i materijalne resurse EK a kada govore u javnosti, moraće da razdvoje izjave koje daju u institucionalnom kapacitetu od onih koje daju kao učesnici kampanje.

Isto će važiti i za objave na društvenim mrežama. Takođe komesari neće moći da koriste sajt Komisije u svrhu kampanje.

Smernice istovremeno jasno pokazuju da sva finansijska ili materijalna podrška kampanji i učesnicima mora biti usmerena na organizaciju kampanje.

Ukoliko dođe do situacije u kojoj bi mogao da se pojavi sukob interesa, komesar koji učestvuje u kampanji treba da obavesti predsednika EK koji će preduzeti potrebe mere, prenosi Euractiv.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

EU ima priliku da smanji zagađenje vazduha iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu

Prag, 20. februar 2019. – Zastarelih 16 termoelektrana na ugalj u zemljama Zapa…