Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija organizuje, drugu po redu, konferenciju Dani medija EU-Zapadni Balkan

Evropska komisija organizuje, drugu po redu, konferenciju Dani medija EU-Zapadni Balkan

2 minuta za čitanje
0
529
EU-Western Balkans Media Days 2018

Brisel, 13. septembar 2018. – Evropska komisija organizovaće drugu po redu konferenciju Dani medija EU-Zapadni Balkan, koja će biti održana u Skoplju 17. i 18. septembra.

Konferencija će okupiti predstavnike medija i organizacija civilnog društva, kao i tvorce politika sa Zapadnog Balkana i EU kako bi razgovarali o ključnoj ulozi medija u pristupnom procesu i o razvoju predloga i mera za naredni period, navodi se u saopštenju.

Sloboda izražavanja i medija je ključni pokazatelj spremnosti zemlje da postane deo EU, ali garantovanje tih prava u regionu i dalje predstavlja izazov.

Trenutno se sva društva na Zapadnom Balkanu suočavaju sa političkim uplitanjem u rad medija, ekonomskim pritiscima, koncentracijom medija i različitim vidovima maltretiranja, uključujući nasilje nad novinarima, navodi se u saopštenju

Osim toga, postoji hitna potreba prilagođavanja promenljivoj medijskoj slici kroz digitalizaciju i razvoj novih poslovnih modela.

Cilj Dana medija je da se kroz radionice pozabave gorućim pitanjima i da se istovremeno fokusiraju na rešenja za budućnost.

Ovogodišnje izdanje će biti pre svega usredsređeno na mlađu generaciju novinara i njihove potrebe u smislu profesionalnog razvoja.

Cilj je da se pitanja koja će biti otvorena tokom konferencije kasnije razmatraju kroz prilagođene pristupe za pružanje podrške medijima u okviru evropske politike proširenja, navode organizatori.

 
 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…