Naslovna Politika Evropska unija Evropska komisija: Otvoren poziv za projekte u okviru programa “Medijska pismenost za sve”

Evropska komisija: Otvoren poziv za projekte u okviru programa “Medijska pismenost za sve”

2 minuta za čitanje
0
443
mediji

Brisel, 3. jul 2019. – Evropska komisija je objavila Poziv za finansiranje pripremnih akcija za sprovođenje programa “Medijska pismenost za sve”.

Rok za prijavu je 30. septembar 2019.

Cilj poziva je podsticanje razvoja novih edukativnih materijala i aktivnosti izgrađenih na konkretnim primerima dezinformacija, kao i osmišljavanje metoda za podizanje svesti o tehnikama koje obično koriste zlonamerni akteri kako bi se dezinformacije na internetu stvarale, širile i ojačale.

Opšti ciljevi ovog poziva su: a) povećati nivo medijske pismenosti u Evropi; b) testirati skalabilnost i korisnost aktivnosti razvijenih u ovom kontekstu; c) nastaviti s daljnjim metodološkim inovacijama i pojačanom prekograničnom saradnjom

Ukupan budžet namenjen sufinansiranju projekata u okviru ovog poziva iznosi 500.000 evra.

Predloženi alati i aktivnosti treba da, direktno ili indirektno, pogoduju ciljnoj grupi građana svih starosnih grupa kojima nedostaju kompetencije medijske pismenosti, a posebno razvijanju veština potrebnim za kritičko vrednovanje sadržaja kojima se pristupa putem društvenih mreža.

Medijska pismenost“ izraz je koji podrazumeva sve tehničke, kognitivne, društvene, građanske i kreativne kapacitete koji građanima omogućuju pristup medijima, kao i njihovo kritičko razumevanje te interakciju s njima.

Svi ti kapaciteti građanima omogućuju učešće u ekonomskim, socijalnim i kulturnim aspektima društva, ali i aktivno delovanje u demokratskim procesima. Pritom je pod pojmom „Mediji“ potrebno razumeti i uključiti sve vrste medija (televizija, radio, štampa, digitalne mreže, društvene medijske platforme, itd.) kao i sve vrste kanala.

Konkursna dokumentacija je dostupna na sajtu Evropske komisije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…