Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija otvorila prijave za 11. nagradu za pristupačnost grada

Evropska komisija otvorila prijave za 11. nagradu za pristupačnost grada

2 minuta za čitanje
0
310
osoba sa invaliditetom

Brisel, 09. jun 2020. – Evropska komisija je otvorila prijave za 11. nagradu za pristupačnost grada osobama s invaliditetom.

Ovom nagradom prepoznaje se inicijativa gradova širom EU kao i napori koje su uložili da postanu pristupačniji za osobe s invaliditetom.

Pristupačni gradovi garantuju bolji kvalitet života i jednake mogućnosti pristupa svim resursima i prednostima koje nude.

Poslednjih meseci gradovi su imali važnu ulogu u suočavanju s globalnim izazovima, kao što je, na  primer pandemija koronavirusa, a to će se odraziti i na ovogodišnju konkurenciju.

Helena Dalli, evrokomesarka za ravnopravnost, izjavila je: “Gradovi su na prvoj liniji kad je reč o borbi protiv problema uzrokovanih koronavirusom. Pristup javnim mestima i uslugama važniji je nego ikada. Zbog toga će se ove godine posebno naglasiti važnost dostupnosti javnih usluga u doba pandemije”.

Gradovi EU sa više od 50 000 stanovnika pozvani su da se prijave do 9. septembra 2020, a Evropska komisija nagradiće najbolje gradove s nagradama u iznosu od 150 000, 120 000 i 80 000 evra.

Evrokomesarka Dalli proglasiće prvog pobednika na svečanosti dodele nagrada početkom decembra  2020.

Prošle godine nagrada za pristupačnost grada osobama s invaliditetom za 2020. dodeljena je Varšavi zbog sposobnosti da u kratkom vremenu znatno poboljša pristup sadržajima u gradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…