Naslovna Politika Evropska unija Evropska komisija plaća mladima da putuju po Evropi

Evropska komisija plaća mladima da putuju po Evropi

3 minuta za čitanje
0
947
voz

Brisel, 28. mart 2017. (AFP/Euractiv) – Evropska komisija je 27. marta predstavila program koji treba da podstakne mlade da putuju u neku drugu evropsku zemlju.

Predviđeno je da se pokriju troškovi prevoza "za najmanje 5.000 mladih". Evropski parlament je imao delako ambiciozniji plan – da se obezbede "interrejl" karte za sve građane koji napune 18 godina, ali je Komisija ocenila da je to suviše skupo.

Za program je izdvojeno 2,5 miliona evra iz budžeta za program Erazmus i u njemu mogu da učestuju mladi koji imaju najmanje 16 godina i deo su programa "eTwining", u okviru koga đaci i nastavici učestvuju u zajedničkim obrazovnim projektima preko internet platforme.

Besplatne karte će dobiti odeljenja koja imaju najbolji projekat u okviru "eTwininga".

Mladi će moći da putuju u periodu od avgusta 2017. do decembra sledeće godine, kada izaberu, i to bilo u grupi, sa svojim odeljenjem, ili individualno u skladu sa odlukom koju donesu njihovi roditelji i nastavnici.

"Biće izabrano između 5.000 i 7.000 mladih od 16 godina i više koji će dobiti subvenciju za prevoz u vrednosti od 350 evra ili 530 evra", zavisno od slučaja, za putovanje vozom, avionom ili autobusom, saopštila je Komisija.

Evropska komisija je navela i da neki operateri podržavaju tu inicijativu pod nazivom "Move2Learn, Learn2Move" (Pokreni se da naučiš, nauči da se pokreneš) i da nude karte sa specijalnim popustom.

Projekat je pokrenut na osnovu ideje Evropskog parlamenta koji je želeo da EU može da ponudi "interrejl" karte svakom građaninu koji napuni 18 godina.

Evropska komisija je ocenila da bi tako ambiciozna inicijativa koštala između 1,2 i 1,6 milijardi evra godišnje, sa kojima sada ne raspolaže.

Komisija je saopštila da je bila inspirisana idejom poslanika Evropskog parlamenta, a da je pritom vodila računa o da se uvaže "obrazovna dimenzija i organizaciona i budžetska ograničenja".

Program subvencija je jednokratan i pokrenut je povodom 30. godišnjice programa Erazmus.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mališić: Vanredno stanje je bilo Meka za lansiranje lažnih vesti

Beograd, 26. maj 2020. – Mada je centralizacija informacija uvedena, pa suspendovana…