Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija pokreće nadzor pravne države u Poljskoj

Evropska komisija pokreće nadzor pravne države u Poljskoj

7 minuta za čitanje
0
531

Evropska komisija odlučila je da u okviru novog mehanizma za zaštitu vladavine prava proceni kontroverze oko reforme poljskog Ustavnog suda i stupi u dijalog sa poljskim vlastima, saopštio je 13. januara na konferenciji za novinare u Briselu potpredsednik EK Frans Timermans.

Sumnje u Briselu izazivaju i izmene zakona o javnim servisima u Poljskoj. Potpredsednik EK istakao je da Brisel veruje da će poljska vlada sarađivati i da je dijalog moguć. Istovremeno je poljska premijerka izjavila da je stanje demokratije u Poljskoj dobro, kao i da je nova vlada oklevetana, ali da neće popustiti pod pritiskom.

"Izražavamo uznemirenje dešavanjima u Poljskoj. Danas smo uglavnom razgovarali o situaciji u Ustavnom sudu Poljske. Pokrenuli smo mehanizam koji treba da razjasni situaciju u Poljskoj. Želimo dijalog sa poljskim vlastima", kazao je Timermans nakon debate o Poljskoj.

Timermans je rekao da je potpisao novo pismo poljskoj vladi, nakon prva dva u kojima je u ime EK tražio objašnjenje kontroverznih izmena u radu Ustavnog suda a zatim i objašnjenje zašto su novim izmenama zakona javni TV servis, radio i nacionalna novinska agencija PAP stavljeni pod nadležnost ministra državnog trezora, umesto da o njima odlučuju nezavisna nadzorna tela.

"Spreman sam da odem u Varšavu. Cilj nisu optuživanje ni polemike. Želimo da rešimo situaciju u skladu sa zakonima", rekao je Timermans.

Potpredsednik EK naglasio je da Brisel želi da izbegne situacije u kojima bi funkcionisanje pravne države bilo osporeno i da veruje da će nova konzervativna vlada poljske premijerke Beate Šidlo sarađivati, te da je moguć konstruktivni dijalog.

"Ovo je prva faza. Upoznajemo se situacijom u Poljskoj, dobijamo pogled iz Poljske i nakon toga ćemo odlučiti da li ćemo preći u drugu fazu ili završiti debatu", rekao je Timermans i dodao da je EK stalo da probleme rešava racionalno.

Novi mehanizam EU od 2014. godine omogućava nadzor nad članicama u kojima preti sistematsko kršenje pravne države, potom dijalog i ponudu rešenja kako bi se stanje ispravilo, a ukoliko članica i dalje nastavlja da ugrožava pravnu državu i osnovne vrednosti demokratije, na samom kraju čak i oduzimanje prava glasa u Uniji.

Po rečima Timermansa, Poljskoj će se EK u okviru tog mehanizma vratiti u martu, kada Vencijanska komisija Saveta Evrope da ocenu izmena zakona o Ustavnom sudu.

Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je 13. januara u debati u Sejmu da je demokratiji u Poljskoj dobro, što potvrđuju i antivladine demonstracije na poljskim ulicama. Ona je rekla da je nova vlada oklevetana, ali da neće popustiti pod pritiskom i namerava da pretoči u zakone i sprovede sva izborna obećanja na osnovu kojih su joj Poljaci dalu komotnu većinu u oba doma parlamenta na oktobarskim izborima.

Poljska vlada rado će odgovoriti EK

Odluka Evropske komisije iako bez presedana nije, po oceni poljske vlade, unela nikakve uznemirujuće tonove u odnose Varšave i Brisela.

Kako je rekao portparol poljske vlade Rafal Bohenek, Vlada Poljske će rado poslati Komisiji informacije koje traži.

"EK jednostavno želi da dobije nešto više informacija o tome šta se dešava u Poljskoj. Rado ćemo informisati predsednika EK", kazao je novinarima u Varšavi Bohenek.

Iako je to prvi put da Evropska unija pokreće taj mehanizam iz 2014. godine, na kraju koga može da dođe i do oduzimanje prava glasa članici, Bohenek je to označio za standardni postupak i dodao da je premijerka uputila poziv predsedniku EK Žanu Klodu Junkeru da dođe u Varšavu.

"Nisu pale nikakve odluke koje bi unele bilo kakav negativni ton na liniji Varšava-Brisel", rekao je portparol nove konzervativne poljske vlade.

Izvor: Daša Pavlović, dopisnica agencije Beta

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…