Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija poziva članice EU da, za vreme epidemije, ne kažnjavaju one kojima su istekle vize

Evropska komisija poziva članice EU da, za vreme epidemije, ne kažnjavaju one kojima su istekle vize

3 minuta za čitanje
0
244
aerodrom

Brisel, 01. april 2020. – Evropska komisija pozvala je članice da ne kažnjavaju građane zemalja van EU kojima su istekle vize a koji nisu mogli da napuste Uniju zbog smanjenja i ukidanja letova i drugih vrsta transporta u uslovima epidemije korona virusa.

Takav poziv je upućen u smernicama za primenu privremenih ograničenja putovanja koja nisu od ključnog značaja u EU upućenim graničnim službama članica.

Sve članice, sa izuzetkom Irske, i zemlje Šengena primenjuju meru ograničenja putovanja u EU, koju je ranije ovog meseca predložila predsednica EK Ursula fon der Lajen, ali je Komisija objavljenim smernicama želela da odgovori na preporuke Fronteksa i Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Smernice se odnose i na pomoć u vraćanju Evropljana iz inostranstva, minimalni nivo usluge izdavanja viza u konzulatima i ambasadama članica EU u inostrantvu, kao i na teškoće sa prekoračenjem boravka zbog ograničenih putovanja.

Takođe se u tom dokumentu određuju kategorije putnika koji neće moći da putuju – kada predstavljaju zdravstveni rizik, kao i onih koji će moći da putuju, uključujući državljane EU koji se vraćaju kućama.

Za putnike iz zemalja van EU, Komisija je utvrdila koje kategorije ljudi mogu da odstupe od pravila i da putuju u Uniju. To su zdravstveni radnici, diplomate, putnici u tranzitu i osobe koje žele da podnesu zahtev za međunarodnu zaštitu, preneli su briselski mediji.

U smernicama se navode i higijenska uputstva za službenike na granici i poziva da se prioritet da proverama na ulasku u EU, čak i kada to znači privremeno labavljenje provera na izlasku, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…