Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija predložila izricanje sankcija za širenje dezinformacija o Kovidu-19

Evropska komisija predložila izricanje sankcija za širenje dezinformacija o Kovidu-19

2 minuta za čitanje
0
218
korona virus

Brisel, 03. decembar 2020. – Evropska komisija objavila je akcioni plan u kojem  je predložila izricanje sankcija za širenje dezinformacija.

Plan je usmeren na jačanje “otpornosti” demokratije u Evropskoj uniji koja je suočena sa “izazovima” poput rasprostranjenih dezinformacija, a predložene su i sankcije  “spoljnim akterima” u okviru napora za jačanje mehanizma nadzora nad onlajn platformama.

Akcioni plan navodi da  EU treba sistematičnije da koristi čitav niz dostupnih alata za suzbijanje stranog mešanja i uticaja,  uključujući nametanje troškova počiniocima.

To je prvi put da je Evropska komisija u zvaničnom dokumentu predložila izricanje sankcija za širenje dezinformacija.

U dokumentu se dodaje da je plan usledio u vreme kada “globalno raste pritisak na demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava”.

Uz upozorenje da informacije mogu biti “oružje spoljnih aktera”, u dokumentu se navodi da “određene treće zemlje, posebno Rusija i Kina, sprovode ciljane operacije uticaja i kampanje dezinformacija o kovidu-19 u EU, njenom susedstvu i globalno, nastojeći da potkopaju demokratsku raspravu, uvećaju polarizaciju društva i poboljšaju svoj imidž”.

Plan sugeriše i mnogo stroža pravila EU o onlajn platformama koje “zlonamerni operatori mogu iskoristiti za širenje i jačanje lažnog i obmanjujućeg sadržaja i koje su kritikovane zbog nedostatka transparentnosti u korišćenju algoritama za distribuciju sadržaja na internetu”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…