Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija predstavila Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena

Evropska komisija predstavila Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena

3 minuta za čitanje
0
410
Evropska komisija

Brisel, 25. novembar 2020. – Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena koji bi se sprovodio kroz spoljnopolitičke akcije Evropske unije.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Briselu naglašavaju da ni jedna zemlja na svetu nije na putu da postigne rodnu ravnopravnost i osnaži sve žene i devojke do 2030. godine.

Učešće i vođstvo žena i devojaka je od suštinskog značaja za demokratiju, pravdu, mir, sigurnost, prosperitet i zeleniju planetu. Ovim novim rodnim akcionim planom zalažemo se za veći i brži napredak ka rodnoj ravnopravnosti“, kaže šef diplomatije EU, Žosep Borelj.

U Komisiji podsećaju da je napredak po pitanju rodne ravnopravnosti “neujednačen” širom sveta, a da su zdravstvene i socijalno-ekonomske posledice krize KOVID-19 više pogodile žene koje u trenutnim uslovima imaju 1, 8 puta više šanse da ostanu bez posla u odnosu na muškarce.

Procenjuje se da bi to stopu siromaštva među ženama moglo da podigne  za 9,1 procenata.

Evropska komisija predlaže da se promocija rodne ravnopravnosti podigne na nivo prioriteta svih spoljnih politika i akcija EU.

Planom je predviđeno da 85 odsto svih novih akcija u okviru spoljnih odnosa EU doprinese rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena do 2025. godine.

Poziva se na blisku saradnju zemlja članica sa partnerima na multilateralnom, regionalnom i državnom nivou i fokusiranje na ključna pitanja uključujući borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i promovisanje ekonomskog, socijalnog i političkog osnaživanja žena i devojčica.

Akcioni plan poziva Evropsku uniju da sama pruži primer partnerima u svetu uspostavljanjem rodno odgovornog i rodno uravnoteženog liderstva na najvišim političkim i upravljačkim nivoima.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…