Naslovna Vesti Evropska unija Evropska komisija predstavila tri inicijative za sprovođenje  strategije za bezbednu EU

Evropska komisija predstavila tri inicijative za sprovođenje  strategije za bezbednu EU

3 minuta za čitanje
0
228
Šinas _Johanson

Brisel, 24. jul 2020. – Evropska komisija predstavila je tri hitne inicijative za sprovođenje  strategije za bezbednu uniju: strategiju EU za delotvorniju borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece, novu agendu i akcioni plan EU za borbu protiv droga kao i akcioni plan EU za kontrolu trgovine vatrenim oružjem.

Navedene pretnje zahtevaju odlučno delovanje na nivou EU jer su prekogranične i prisutne su na internetu i van njega.

Stanje se pogoršalo tokom pandemije korona virusa, posebno kad je reč o seksualnom zlostavljanju dece, što je podstaknuto fizičkom izolacijom i povećanom aktivnošću na internetu. Borba protiv trgovine drogom i vatrenim oružjem neophodna je za suzbijanje organizovanog kriminala, što je glavni prioritet unutrašnje bezbednosti zemalja EU.

Na mnoge ljude je pandemija ekonomski negativno uticala, ali poslovanje grupa organizovanog kriminala cveta”, rekao je Margaritis Šinas (potpredsednik Evropske komisije za promovisanje evropskog načina života).

Oni koji profitiraju uzrokujući čemer i jad prodajom nedopuštenih droga i nezakonitog vatrenog oružja ili koji distribuiraju grozne materijale povezane sa seksualnim zlostavljanjem dece moraju biti zaustavljeni i privedeni pravdi. Unutrašnja bezbednost je središnji element strategije EU za bezbednu uniju, usmerene na zaštitu Evropljana i promovisanje našeg načina života, a navedenim trima inicijativama našu stratešku viziju pretvaramo u konkretno delovanje”, dodao je on.

Zlostavljanje dece i seksualno zlostavljanje na internetu zastrašujući su zločini. Pandemija korona virusa pogoršala je problem”, ukazala je evro komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Danas mogu najaviti da ćemo predložiti zakonodavstvo kojim će se od internet platformi zahtevati da otkrivaju i prijavljuju deljenje tog nezakonitog sadržaja. Razmotrićemo i osnivanje novog evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja dece kako bi Evropa i dalje bila predvodnik u borbi protiv zlostavljanja”, dodala je i navela da Komisija, istovremeno, predlaže konkretne mere za jačanje borbe protiv trgovine nedopuštenim drogama i nezakonitim vatrenim oružjem jer su to otrovi našeg društva.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…