Naslovna Politika Evropska unija Evropska komisija prikuplja dokaze o uticaju e-cigareta na zdravlje ljudi

Evropska komisija prikuplja dokaze o uticaju e-cigareta na zdravlje ljudi

1 min read
0
403
e-cigareta

Brisel, 5 oktobar 2018. – Evropska komisija je i dalje 'oprezna' kada su u pitanju novi duvanski proizvodi i nastavlja prikupljati dokaze o njihovom uticaju na zdravlje ljudi, tvrdi jedan od službenika Evropske komisije.

E-cigareta i ostali duvanski proizvodi novoga doba, postali su svojevrsna alternativa tradicionalnom pušenju od kojeg samo u Evropskoj uniji godišnje umre više od 700.000 osoba.

Svetska zdravstvena organizacija zalaže se za strože propise u izradi e-cigareta. Istovremeno, Evropska unija je u svojoj Direktivi o duvanskim proizvodima zauzela oprezan stav.

Izvori iz Evropske komisije kažu da trenutna saznanja ukazuju na 'manju štetnost' e-cigareta od one koju prouzrukuje tradicionalno pušenje. Uprkos tome čak i one deluju štetno na zdravlje građana, pa ih ne bi trebalo promovisati kao alternativu tradicionalnim cigaretama.

Evropska unija što pre bi trebala regulisati proizvodnju e-cigareta.

Države članice EU imaju ovlašćenja zabraniti proizvodnju pojedinih duvanskih proizvoda u cilju zaštite javnoga zdravlja, ukoliko imaju dokaze da oni negativno utiču na zdravlje građana, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…