Naslovna Politika Evropska unija Evropska komisija prikuplja dokaze o uticaju e-cigareta na zdravlje ljudi

Evropska komisija prikuplja dokaze o uticaju e-cigareta na zdravlje ljudi

1 min read
0
330
e-cigareta

Brisel, 5 oktobar 2018. – Evropska komisija je i dalje 'oprezna' kada su u pitanju novi duvanski proizvodi i nastavlja prikupljati dokaze o njihovom uticaju na zdravlje ljudi, tvrdi jedan od službenika Evropske komisije.

E-cigareta i ostali duvanski proizvodi novoga doba, postali su svojevrsna alternativa tradicionalnom pušenju od kojeg samo u Evropskoj uniji godišnje umre više od 700.000 osoba.

Svetska zdravstvena organizacija zalaže se za strože propise u izradi e-cigareta. Istovremeno, Evropska unija je u svojoj Direktivi o duvanskim proizvodima zauzela oprezan stav.

Izvori iz Evropske komisije kažu da trenutna saznanja ukazuju na 'manju štetnost' e-cigareta od one koju prouzrukuje tradicionalno pušenje. Uprkos tome čak i one deluju štetno na zdravlje građana, pa ih ne bi trebalo promovisati kao alternativu tradicionalnim cigaretama.

Evropska unija što pre bi trebala regulisati proizvodnju e-cigareta.

Države članice EU imaju ovlašćenja zabraniti proizvodnju pojedinih duvanskih proizvoda u cilju zaštite javnoga zdravlja, ukoliko imaju dokaze da oni negativno utiču na zdravlje građana, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Fabrici: Pristupanje EU je sjajna prilika za one koji žele da postanu deo porodice, da se transformišu na najbolji način

Beograd, 14. decembar 2018. – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio …