Naslovna Politika Evropska unija Evropska komisija redovno nadgleda situaciju u vezi s vladavinom prava u Srbiji

Evropska komisija redovno nadgleda situaciju u vezi s vladavinom prava u Srbiji

3 minuta za čitanje
0
86
Evropska komisija

Brisel, 19. jul 2020. – Evropska komisija redovno nadgleda situaciju u Srbiji u vezi s vladavinom prava, uključujući slobodu medija, izjavila je portparolka tog tela Evropske unije Ana Pisonero.

Pisonero je pozvala vlast u Beogradu na istinski dijalog sa svim političkim činiocima u zemlji radi nastavka važnih reformi.

Povodom zahteva više opozicionih srpskih stranaka da Evropska unija formira dve grupe stručnjaka koje bi pomogle rešavanju političke krize u zemlji, Pisonero je agenciji Beta rekla da to što je Srbija prihvatila novu metodologiju u procesu pregovora o članstvu “treba da joj pruži novi podsticaj da napreduje u fundamentalnim oblastima kao što je vladavina prava“.

“Kao zemlja koja pregovara o članstvu s EU, Srbija je podvrgnuta posebnom procesu i metodologiji nadzora i izveštavanja o vladavini prava, uključujući slobodu medija“, navela je Pisonero.

Dodala je da Evropska komisijau tom kontekstu redovno nadgleda situaciju u Srbiji i pokreće ta pitanja sa (srpskim) vlastima”.

Posle nedavnih izbora, ohrabrujemo novi parlament da nastavi međupartijski dijalog koji predvodi Evropski parlament, kako bi se došlo do širokog međustranačkog konsenzusa o reformama povezanim s pristupanjem Uniji, što je od ključnog značaja za napredak zemlje na evropskom putu“, kazala je Pisonero

Ona je dodala da Evropska komisijaohrabruje i rukovodstvo Srbije da se angažuje u istinskom dijalogu sa svim činiocima političkog spektra kako bi bile nastavljene važne reforme, uključujući one u oblasti demokratije i vladavine prava“.

Pisonero je potvrdila da je EU dobila pismo od više opozicionih stranaka iz Srbije i navela da će Komisija odgovoriti na njega.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …